Zbavte se starých líčidel. Bez milosti

08.05.2010 | Krása a móda

Máte oblíbenou a drahou rtěnku, řasenku a make-up a šetříte si je, aby dlouho vydržely? Tak s nimi hned zamiřte do koše. Prošlá líčidla vám mohou uškodit. I kosmetika má totiž na obalu uvedenou doporučenou dobu použitelnosti. Tak raději obsah svých kosmetických taštiček detailně prozkoumejte.

Diskuzi, zda kosmetika s prošlou expirací pleti škodí, či ne, rozproudila informace amerických dermatologických odborníků. Ti míní, že jakýkoliv make-up starší tří měsíců patří nemilosrdně a bez rozmýšlení do koše. Rozhlédněte se po své koupelně - kolik nebezpečí tam na vás číhá v podobě letitých kosmetických přípravků všeho druhu?

Řiďte se svými smysly

Orientovat se můžete podle expirační doby uvedené na obalu výrobku. Co když ji ale nikde neobjevíte? Konzervační látky nejsou samospasitelné, spoléhejte tedy na své smysly. Již nepoužitelnou rtěnku prozradí nepříjemná vůně, řasenka zhoustla a je plná žmolků, make-up má podezřele hustou konzistenci. S takovými kosmetickými dinosaury zamiřte rovnou k odpadkům. Výjimkou je jen pudr či suchá líčidla, která vydrží bez potíží použitelná asi rok.

Dejte make-up do chladu

Z praxe ale každá z nás ví, že spotřebovat lahvičku tekutého make-upu či rtěnku během tří měsíců je prakticky nemožné. Investujete-li často do dražších kousků kosmetiky, tím spíš vás naše nepříjemné informace znepokojují. Uvědomte si však, že hned při prvním otevření a pak při každém dalším kontaktu s kůží či prsty se začínají v obalu i na povrchu líčidla množit různé mikroorganismy, které mohou způsobit závažné onemocnění pokožky. Životnost líčidel by tak mohlo částečně prodloužit uchovávání v chladu, který pomnožování bakterií ztěžuje.

Aplikátory pravidelně umývejte

Stejně tak je na místě zvážit i způsob aplikace. Různé pěnové aplikátory, štětce, labutěnky či houbičky jsou také dobrým prostředím pro pomnožení choroboplodných bakterií, ulpívají totiž na nich odumřelé kožní buňky. Pokud nejste ochotny aplikovat si líčidla bříšky prstů, které můžete vždy před použitím důkladně umýt mýdlem, vytvořte podobnou péči nástrojům, které používáte místo nich. Houbičky a štětce alespoň jednou týdně „vykoupejte“ v lázni s antibakteriálním přípravkem. Překvapí vás, kolik nečistot a ulpěných barev z nich tímto způsobem odstraníte. Správná péče totiž dovede líčidlům „prodloužit život“ hned o několik týdnů.

Používejte ubrousky

Stejně tak se při líčení vyhýbejte slinění prstu či samotných aplikátorů, kterými si pomáháte s rozmazanou řasenkou či linkou, v ústech je totiž nebezpečných bakterií také celá řada, a snadno se přenesou do citlivého prostředí očí. Drobné korekce tedy vždy opravujte ubrouskem a odličovacím mlékem.

Kosmetiku nepůjčujte, nikomu

Zapomeňte i na půjčování líčidel s kamarádkami, sestrou či dcerou. Přestože jde i o vaše nejbližší, možný přenos oparu nebo podobných dermatologických neduhů není nijak ojedinělým problémem. Vyzkoušení jejích nových očních stínů, rtěnky či řasenky tak může mít několikatýdenní nepříjemné následky. Stejně tak si bedlivě střežte i své vlastní rtěnky a líčidla před nájezdy nenechavých sourozenkyň či kamarádek. Vyhnete se tak možným nepříjemným zdravotním problémům.






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

V tomto týdnum budeš velmi aktivní a energický. Mars, tvůj vládce, k tobě pusobí silně a budou tě ovládat silné touhy a ambice. Zaměř se více na své cíle a věnuj se jim zcela vášnivě. Tvůj odhodlání a energie bude silná, takže pok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

7 Příspěvků
Poslední příspěvek 3.5.
16 Příspěvků
Poslední příspěvek 3.5.
19 Příspěvků
Poslední příspěvek 2.5.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat