Udržte si krásnou kůži bez strií

28.04.2010 | Krása a móda

Nejen celulitida je strašákem žen, které čeká svléknutí do plavek. K nejčastějším kosmetickým problémům se řadí také strie – drobné, různě zbarvené jizvičky vzniklé popraskáním elastických vláken pokožky.

Poškození způsobuje extrémní napnutí kůže spojené s rychlou změnou váhy, například v těhotenství. Strie neznamenají žádný zdravotní problém, když už se ale objeví, je velice těžké se jich zbavit. Pomocí kosmetických přípravků je ale možné je významně eliminovat, nebo se zaměřit na účinnou prevenci.

Sklony k tvorbě strií bývají dědičnou záležitostí, rozhodně se na geny ale nelze vymlouvat. Velkou měrou se na jejich vzniku podílejí i různé hormonální změny, používání léčebných hormonálních preparátů či poruchy vylučování hormonů. Nejvíc žen je ale poprvé objeví v průběhu těhotenství (v třetím trimestru, kdy je nárůst váhy nejvýraznější) a po porodu.

Striím se dá zamezit

Boj proti drobným jizvičkám, které se nejčastěji objevují na bocích, břiše či vnější straně paží, ale není marný. Především strie vznikající v těhotenství je možné držet „pod kontrolou“ poměrně snadno. Kůže signalizuje první problémy s elastickými vlákny svěděním. Není ale třeba čekat na chvíli, kdy už může být na první drobné nedokonalosti kůže, tak říkajíc, zaděláno. Od počátku gravidity se doporučuje pravidelné promazávání pokožky v problémových partiích, včetně ňader, speciálními zvlhčujícími a promašťujícími přípravky, které podporují přirozenou pružnost pokožky.

Zaměřte se na prevenci

Nejúčinnějším bojovníkem proti striím je ale především prevence. Patří k ní dostatečný každodenní přísun tekutin a zdravá životospráva, pravidelné prokrvující masáže a mazání rizikových oblastí účinnými přípravky podporujícími elasticitu kůže. Pokud posilujete, dávejte si pozor na rychlé změny muskulatury, i ty mohou zapříčinit vznik nevzhledných drobných jizviček. V tělocvičně si ale strie přivodí většinou spíše muži. Ti jsou totiž jejich tvorbou – na rozdíl od celulitidy – ohroženi stejně jako ženy.

Strie trápí nejen ženy, ale i muže

Pokud jste již péči o pokožku zanedbali a došlo k nehezkému popraskání, na řadu mohou přijít speciální zákroky z nabídky estetické medicíny. Léčba biostimulačními lasery je poměrně účinná a pomáhá nejvýraznější pajizévky zahladit a zmírnit jejich výrazné zbarvení. Stav strií lze vylepšit i tzv. vakuovou masáží speciálními tělovými přístroji. Plastická chirurgie také disponuje zákrokem zvaným dermabraze, při kterém je speciální frézkou odstraněna horní vrstvička pokožky. Poměrně drastická metoda, která je vhodná spíš na starší a zanedbané jizvy, ale rozhodně nekončí u jediného sezení a celý postup je třeba několikrát opakovat. Podobný zákrok je ale vždy nutné detailně prokonzultovat s odborníky, nejen na plastickou chirurgii.

Pokud jste se tedy rozhodly bojovat s nechtěnými vzpomínkami na těhotenství či neuhlídanou váhu, neváhejte a vyhlašte pajizévkam válku co nejdříve po jejich vzniku. Nejlépe se totiž hojí čerstvé jizvičky a máte šanci, že se jich téměř zcela zbavíte. Útěchou vám může být, že se nevyhýbají ani nejkrásnějším modelkám světa, které jejich tvorby také nejsou ušetřeny.






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Langoše

(1 hlasů)

Salátová mísa s quinoou

(1 hlasů)

Uzená polévka

(1 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude pro tebe zvláště silný v oblasti tvé kreativity a emocionálního výrazu. Soustřeď se na sebeobjevování a nauč se ocenit své vlastní umělecké schopnosti, i když se ti zdají méně zkušené než ostatních. Buď s... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat