Snídaně i důležitá rozhodnutí mají mít podle vědců svůj přesný čas

Jak podrobný bychom měli mít svůj „rozvrh dne“? Podle nejrůznějších výzkumů nejspíš detailnější, než byste si mysleli. Podle nich je na vše ideální určitá hodina – na cvičení, důležitá rozhodnutí i na rozhovor se šéfem na téma vyšší plat…

Jak tedy učení vědci vidí ideální den?

5:30 až 6:30 – Čas na cvičení

Kdepak snídaní – pohybem bychom podle odborníků měli začít den. Chvíle po probuzení je totiž údajně zcela nejúčinnější pro shazování přebytečných kilogramů, a navíc nastartuje metabolismus tak, že bude efektivně pálit kalorie po celý den.

7:15 až 8:30 – Čas na snídani

Podle jedné americké studie bychom se měli nasnídat během první hodiny po probuzení. Tím podpoříme metabolismus a předejdeme vlčímu hladu během dne.

8:00 až 9:00 – Čas na nový střih

Přemýšlíte, že se cestou z práce stavíte u kadeřníka a zkusíte nějaký nový účes? Podle vědců chyba – průzkumy totiž ukázaly, že po ránu jsou kadeřnické služby lepší než večer. Důvodem je podle všeho nižší míra únavy kadeřníka.

8:30 až 9:00 – Čas na sociální sítě

Pokud jsme příznivci Twitteru, měli byste jej podle odborníků kontrolovat ještě před devátou hodinou ranní. Proč? Právě v tuto dobu se totiž na síti objevují většinou pozitivní postřehy a tweety, a tak budete mít hned lepší náladu pro start do nového dne.

9:00 – Čas na hledání bydlení

Pokud se chystáte stěhovat a procházíte nabídky realitních kanceláří či jiné inzeráty o bydlení, dělejte tak okolo deváté ranní. Tou dobou je prý nabídek na internetu nejvíce. Tak aby vám neutekla ta pravá!

9:30 – Čas na ranní kávu

Podle lékařů byste neměli pít kávu dříve než před půl desátou. Před touto hodinou naše tělo totiž produkuje více stresového hormonu kortizolu (aby nás probudilo a nastartovalo do nového dne), a tak dodávat mu kofein je trochu kontraproduktivní. Po půl desáté už ale kortizol klesá. A vy si můžete pochutnat na oblíbeném nápoji.

10:30 – Čas na přestávku

Váš zaměstnavatel nejspíš nebude nadšený, ale vědci potvrzují, že malá dopolední pauza zajistí, že budete méně unavení a produktivnější. Samozřejmě to neznamená, že byste si měli dát šlofíka! Ideální je dělat nějakou činnost, která vás baví nebo uklidňuje. A nepřehánějte to – 10 až 15 minut je úplně dostatečných!

12:00 – Čas na oběd

Odborníci na výživu upozorňují, že oběd byste si neměli dopřávat déle než 4,5 hodiny po snídani. Jinak hrozí vlčí hlad (a nikterak zdravé hodování). Nejpozději v půl jedné bychom prý měli být po obědě.

13:30 – Čas na důležitá rozhodnutí

Podle studie provedené na Columbia Business School bychom s důležitými rozhodnutími měli počkat do odpoledních hodin a ideálně s nimi začít až poté, co hodiny ukáží půl druhé. V tu dobu jsme totiž osvěžení obědem (ale ne vyčerpaní jídlem) a máme nejvíc energie.

14:00 až 15:00 – Čas na šlofík

Pro drtivou většinu z nás tento bod rozvrhu zůstane zbožným přáním, nicméně klinické studie ukazují, že 10 až 20 procent lehkého zdřímnutí zajistí dostatek energie a odežene jakoukoli únavu. Mimochodem, šlofík by určitě neměl trvat déle než oněch 20 minut – jinak hrozí, že bude mít přesně opačný efekt a vy budete pořádně vyčerpaní.

15:00 – Čas na poradu

Studie ukazují, že porady pořádané okolo 3. hodiny odpolední (ideálně prý v úterý) mají nejvyšší účast a vyřeší se na nich nejvíce úkolů.

16:00 – Čas na úklid

Že úklid nepatří k vašim oblíbeným aktivitám? Pokud se do něho pustíte okolo čtvrté odpolední, máte nejvyšší pravděpodobnost, že váš byt bude zase jako klícka. V tu dobu totiž máte dobrou náladu a přinutíme se dělat i věci, které nám nepřinášejí velké uspokojení.

17:00 – Čas na rozhovor se šéfem

Toužíte po vyšším platu? Pak za šéfem vyrazte v pět odpoledne. Už nebude v takové stresu jako v dřívějších hodinách a bude mít lepší náladu. Což se k rozhovoru o penězích hodí, že.

18:30 až 19:00 – Čas na večeři

Poslední velké jídlo dne bychom se neměli dopřávat později než v sedm večer a zároveň nejpozději 3 hodiny před odchodem do postele. Jen tak si zajistíme kvalitní spánek a také štíhlou postavu.

19:00 až 20:00 – Čas na nákupy potravin

Nakupovat až ve večerních hodinách má hned několik důvodů – jednak budete po večeři a nenaložíte košík nejrůznějšími nezdravými pochoutkami, jednak bude v obchodech mnohem méně lidí. A navíc někteří obchodníci snižují večer ceny určitých potravin (např. pečivo nebo ovoce a zelenina).

20:00 až 21:00 – Čas na venčení

Večerní procházky prospívají nejen nám lidem, ale také pejskům. Už nikam nespěcháme, a tak se svým miláčkem strávíme mnohem více času v přírodě. A on tak může prozkoumávat a venčení si pořádně užít. A vám procházka před spaním také udělá dobře!

22:00 – Čas na sprchu

Příjemná sprcha nás dokáže naladit na odchod do postele a zkvalitnit náš spánek. Po osprchování totiž začne přirozeně klesat tělesná teplota, čímž budeme mnohem lépe usínat.

22:00 – Čas na čtení

Ještě se vám nechce do hajan? Sáhněte po knize. Nejenže vás příjemně unaví a naladí na spánek, ale navíc si jsme schopní přečtený text mnohem lépe pamatovat, pokud se do něj ponoříme před spaním. Pokud se tedy chystáte například na zkoušku, projděte si poznámky ještě před odchodem do postele.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

69 Příspěvků
Poslední příspěvek 6:18
8 Příspěvků
Poslední příspěvek 6:14
45 Příspěvků
Poslední příspěvek 5:28

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat