Nepříjemnou hořkost kávy odstraní sůl lépe než cukr

Milovníci kávy, kteří ale zároveň neholdují silně hořké chuti, si často k lahodnějšímu nápoji pomohou trochou cukru. Podle odborníků však mnohem lépe nepříjemné tóny hořkosti odstraní úplně jiné ochucovadlo. Kuchyňská sůl. Stačí jí jen maličká špetka, takže nápoj vůbec není slaný, zato přijde o hořkou drsnost. Sůl je vhodná také pro ty, kdo se chtějí či musejí zcela vyhnout cukru.

„Ačkoli by měl každý vždy dopředu zvážit správný poměr zrn a vody, někdy se nedá hotový nápoj už změnit či zvrátit. To je chvíle, kdy může pomoci špetička soli a nápoj vylepšit,“ tvrdí Vicki Denigová z VinePair.

Na šálek stačí opravdu jen pál zrnek chloridu sodného a na velkou konvici kávy maličká špetička. Nápoj není vůbec slaný, ale nepříjemná drsná hořkost okamžitě zmizí.

„Ovšem pozor, pokud překročíte správné množství, bude nápoj ještě odpornější než bez soli,“ varuje Vicki Denigová s tím, že špetkou se rozumí opravdu pár zrnek soli.

Máme vinit geny?

Patříte k milovníkům kávy, kteří si tento lahodný nápoj dopřávají několikrát denně a rozhodně by se ho jen tak nevzdali? Pak za tím mohou stát vaše geny. Jmenovitě různé varianty (alely) genu PDSS2, který brzdí odbourávání kofeinu v těle. Majitelé alely, která nesnižuje rychlost odbourávání kofeinu, pak mají potřebu dodávat tělu nápoj několikrát za den.

Šťastlivci, kteří mají alely omezující schopnost těla odbourávat tento alkaloid, vypijí jeden šálek ráno - a vystačí si s ním na celý den.

Studie genetiků z University of Edinburgh naznačuje, že závislost na kofeinu je skutečně zapsána v genech. Ty totiž ovlivňují mechanismy metabolizace kofeinu v těle.

„Výsledky naší studie přidávají další poznatky k existujícím výzkumům, které naznačují, že naše touha po pití kávy může mít genetické pozadí,“ uvedla autorka doktorka Nicola Pirastuová.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

11 Příspěvků
Poslední příspěvek 17:34
192 Příspěvků
Poslední příspěvek 17:24

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat