Vědci zjistili, v jakém věku jsme nejšťastnější

Podle vědců pocity štěstí „kulminují“ během lidského života dvakrát. Nejprve v rané dospělosti a poté na pokraji seniorského věku. Schválně, jestli právě vy máte jeden z těchto mezníků již na obzoru?

A který věk je tedy podle společné britské a německé studie ten, ve němž jsme nejšťastnější? Poprvé je to prý ve 23 letech, pak si budeme muset nějakou dobu počkat – až do 69 let.

Vědci vyzpovídali více než 23 tisíc dospělých Němců ve věku 17 až 85 let. Zaměřili se při tom na mapování jednotlivých etap života a míru štěstí, kterou v nich respondenti pociťovali. Po dalších 5 letech pak autoři výzkumu tyto lidi znovu kontaktovali a vyptali se jich na aktuální stav a míru štěstí.

A právě na základě analýz těchto rozhovorů vědci mohli identifikovat ony věkové skupiny, jež jsou nejšťastnější, tedy lidi, jimž je buď 23, nebo 69 let.

Když je vám o něco víc či míň

Že nepatříte ani do jedné z těchto věkových skupin? Není třeba si zoufat! Šťastní můžete být prakticky v každém věku, jen se o to musíte sami postarat. Jak?

Zábava v posteli

Podle studie, jejíž výsledky byly uveřejněny na začátku tohoto roku, funguje jako skvělý prostředek ke štěstí spousta sexu. Nicméně pozor, podle autorů tohoto nového výzkumu nejde ani tak o samotný akt jako o blízkost a tělesný kontakt prostřednictvím dotyků a mazlení, jež k milování bezesporu patří.

Staré dobré objímání

Nemáte ve své blízkosti nikoho, ke komu byste se pod peřinou přitulili? Ani vy nemusíte propadat splínu! Jiná studie potvrdila pozitivní vliv obyčejného objímání na náladu a pocity štěstí. Pokud totiž někoho obejmete (i bez jakéhokoli sexuálního podtextu, může se jednat o rodiče, kamarádku, sourozence…), váš mozek zvýší produkci oxytocinu, hormonu lásky a štěstí.

Maličkosti rozhodují

Ani to pro vás není tak docela možnost? Nevadí! Snažte se jíst hodně ovoce a zeleniny, pravidelně cvičte, osvojte si techniky relaxace, přečtěte si knihu, sledujte videa se zvířátky… Tohle vše jsou vědecky podložené cesty k úsměvu a silnějším pocitům štěstí.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Bramboráky

(1 hlasů)

Čočka na kyselo

(3 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

V tomto týdnum budeš velmi aktivní a energický. Mars, tvůj vládce, k tobě pusobí silně a budou tě ovládat silné touhy a ambice. Zaměř se více na své cíle a věnuj se jim zcela vášnivě. Tvůj odhodlání a energie bude silná, takže pok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
16 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
19 Příspěvků
Poslední příspěvek 2.5.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat