Rozmarýnové aroma zlepšuje paměť a učení

Studenti a žáci by mohli výrazně těžit z jednoduché aromaterapie při zlepšování svých školních výsledků. Stačí si v pokoji, kde se učí, do lampičky nakapat éterický olej z rozmarýnu. Látky v něm obsažené totiž pronikají čichem do mozku a podporují centra učení a paměti. Prokázali to v experimentálních výzkumech vědci z Northumbrie.

Už William Shakespeare psal v Hamletovi, že rozmarýn pomáhá pamatovat si. Podle Marka Mosse z Northumbria University vdechování rozmarýnové esence zlepší výsledky v testu paměti o sedm procent.

Lidský čich je citlivý na určité látky, které mozku předávají silné impulzy a aktivují reakce a odpovědi na tyto podněty. Rozmarýnová esence zřejmě zvyšuje aktivitu neuropřenašečů, které se podílejí na utváření paměti.

„V příštím výzkumu se zaměříme na aplikace této aromaterapie na širokou populaci,“ tvrdí doktor Moss.

Vsaďte i na pohyb

Pokud se potřebujete naučit - a hlavně si zapamatovat - větší množství informací, kromě rozmarýnu můžete zkusit i další "vychytávku" pro paměť. Podle nizozemských vědců má přímý vliv na paměť také cvičení. Kdo si po učení zaběhá nebo dá do těla v posilovně, pamatuje si z naučeného mnohem víc.

Podle vědců z nizozemského Nijmegenu má cvičení maximální účinek na posílení paměti, když k němu dojde čtyři hodiny po učení. A to jednoduše proto, že v tu dobu dochází ke konsolidaci naučeného a cvičení do mozku vyloučí důležité hormony a další chemické látky, které fungují jako katalyzátory kódování v paměti.

Přetrvávající dlouhodobá paměť závisí na úspěšné stabilizaci a integraci nově naučených informací po primárním zakódování. Tento proces konsolidace vyžaduje faktory jako dopamin, noradrenalin a mozkem produkovaný neurotropní faktor. Bez vyloučení těchto faktorů v době zakódování se pamatované rychle vytrácí,“ uvedl profesor Guillén Fernández z Radboudovy univerzity v Nijmegenu.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

3 Příspěvků
Poslední příspěvek 21:04
23 Příspěvků
Poslední příspěvek 20:37
189 Příspěvků
Poslední příspěvek 20:36

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat