Vaječné skořápky jsou skvělým zdrojem vápníku. Najdete ho i v kapustě

Američtí specialisté na výživu přišli s novým a velmi ekologickým zdrojem vápníku v lidském jídelníčku, který navíc tvoří stovky tisíc tun odpadu každý rok. Jsou to vaječné skořápky. Ačkoli je naprostá většina lidí vyhazuje do komunálního odpadu, pokud je tedy v lepším případě nekompostuje, můžou být cenným zdrojem vápníku pro člověka.

Skořápky je nezbytné ale před konzumací povařit či umýt vroucí vodou a poté ještě krátce péct při vysoké teplotě. Tak se zničí všechny choroboplodné zárodky. Pak je stačí namlít v běžném kuchyňském sekáčku či mixéru. Prášek z vaječných skořápek je z pětadevadesáti procent tvořen uhličitanem vápenatým, který je vázán biologicky a vstřebává se dobře do krve. Práškem ze skořápek lze obohacovat řadu vařených pokrmů i pečiva.

„Prášek ze skořápek je cenným zdrojem vápníku a omezuje bolestivost kloubů a řídnutí kostí u starších žen trpících osteoporózou… Přidávejte jej do chleba, pizzy nebo špaget,“ píše deník Business Insider.

Ale pozor, i nadbytečný příjem vápníku škodí. Vede k zavápnění oběhové soustavy a paradoxně odvápnění kostí.

Kde se skrývá?

Jenže co když nejste příznivcem vajec nebo se vám do konzumace skořápek dvakrát nechce? Nemusíte si zoufat, vápním najdete i v jiných potravinách!

Pomerančový džus

Na trhu je spousta pomerančových džusů, které jsou obohacené o vápník, takže příště, až půjdete nakupovat, sáhněte právě po některém z nich.

Tofu

Jedna porce tofu obsahuje přibližně 400 miligramů kalcia, což představuje asi polovinu doporučené denní dávky.

Losos

Porce lososa vám možná nezajistí závratně vysokou dávku vápníku, ale rozhodně patří k doporučovaným potravinám. Společně třeba s makrelou či sardinkami. Takže se je rozhodně vyplatí zařadit na jídelníček i nejen kvůli omega-3 mastným kyselinám.

Kapusta

Vápník obsahuje téměř každá zelená, listová zelenina. Ale kapusta jej obsahuje ve formě, jež je pro naše tělo velmi snadno zpracovatelná. Takže i když má špenát přibližně o 25 % kalcia více, z kapusty ho náš organismus získá efektivněji.

Semena

Nejrůznější semena jsou dalším skvělým způsobem jak do svého jídelníčku zařadit vápník. Například čtvrt šálku sezamových semínek obsahuje přibližně 350 miligramů kalcia. Přidáte-li ho například na lososa nebo na salát, máte denní dávku vápníku téměř splněnu.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek 21:06
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 20:53

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat