Pijte a přibalte sluchátka. Nejen to vám pomůže překonat dlouhý let

Je před námi doba dovolených a s ní i doba cestování. Pokud se letos chystáte do některé z exotických krajin, pak vás nejspíš čeká několik hodin v letadle. Jak je přežít bez úhony a v pohodě?

Na dlouhý a náročný let je dobré se předem připravit a přibalit do příručního zavazadla i pár „vychytávek“, jež vám pomohou hodiny ve vzduchu překonat.

Dodržujte pitný režim

Ačkoli si na palubu letadla nemůžete přibalit lahev s vodou, snažte se dostatečně pít ještě předtím, než se „nalodíte“. Při dlouhých letech se ve většině letadel nabízejí nealkoholické nápoje, tak toho využijte. Vzduch v letadle je velmi suchý, a tak hrozí, že vás bude bolet hlava a budete se cítit vyčerpaní, i když vlastně celou cestu jen sedíte. Pitný režim vám pomůže být fit.

Přibalte spací pomocníky

Jak si nejlépe zkrátit dlouhé hodiny v letadle? Ano, spánkem. Jenže co když zrovna neletíte přes noc, případně vám prostředí letadla v usínání zrovna nepomáhá? Pak si do příručního zavazadla sbalte masku na oči, pohodlný polštářek za krk a také sluchátka, která buď zmírní hluk letadla, nebo do kterých si pustíte oblíbenou hudbu. To by bylo, abyste si nezdřímli!

Procházejte se

Každou hodinu na chvíli vstaňte (tedy pokud je to možné – svítí-li kontrolka „připoutejte se“, pak se na žádné výlety nevydávejte) a po letadle se na chvíli projděte. Nejenže rozhýbete ztuhlé svaly a klouby, ale také snížíte riziko krevních sraženin v dolních končetinách, které u některých skupin lidí při dlouhých letech hrozí.

Nepřehánějte to s jídlem

Tedy s jídlem ještě na zemi – samozřejmě byste neměli cestovat na prázdný žaludek, ale nacpat se těsně předtím, než nastoupíte do letadla, by se vám mohlo vymstít. Jak se mění tlak v kabině při vzlétání, může se stát, že se budete cítit nafouklí a budete trpět nepříjemnými bolestmi břicha. Raději posvačte za letu nebo mějte po ruce například kandovaný zázvor či pilulky na zmírnění nadýmání.

Pozor na cukry

Odolejte většímu mlsání na palubě a namísto cukrů svému tělu dopřejte raději proteiny, ovoce a zeleninu. Proč? Příliš mnoho cukru může způsobit, že se budete cítit vyčerpaní a neklidní, zkrátka ke klidnému průběhu letu příliš nepřispějete.

Nepřežeňte to s alkoholem

Ačkoli spousta lidí má pocit, že je alkohol za letu uklidní, není nic horšího, než se na palubě letadla opít. Nejenže bude špatně vám, ale ještě se na vás vaši spolucestující nebudou právě usmívat. Navíc alkohol přispívá k celkové dehydrataci, což v kombinaci se suchým vzduchem může znamenat pohromu pro vaše tělo (ale i například pokožku).

Přibalte dezinfekční ubrousky

I když jsou letadla pravidelně uklízena, ne všichni pasažéři mají tak vysoké hygienické standardy jako vy. A tak například vyklápějí stolky nejsou zrovna nejčistšími místy. Proto se vyplatí mít po ruce hygienické ubrousky, a než si na stolek necháte naservírovat jídlo, pěkně ho otřete.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Skvělá snídaně s jahodami

(20 hlasů)

Zapečená celozrnná houska

(17 hlasů)

Jarní snídaně s ředkvičkou

(23 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

4 Příspěvků
Poslední příspěvek 1:18
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:59
8 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:50

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat