Lidé spící minimálně sedm hodin a šest minut denně jsou nejšťastnější

Lidé spící minimálně sedm hodin a šest minut denně jsou nejšťastnější. Ale každých šest minut spánku méně souvisí s horším psychickým stavem a zhoršením celkové životní pohody. Důležité je však také to, aby člověk dodržoval pravidelnost. Tedy aby odcházel do postele zhruba ve stejnou hodinu a ve stejnou hodinu vstával.

Jedinci, kteří však spí už jen šest hodin a osmačtyřicet minut, hodnotí svůj život jako mizerný. To souvisí s následky spánkové deprivace, která prokazatelně také zvyšuje riziko depresí, rakoviny, chorob oběhové soustavy, předčasného stárnutí a předčasné smrti.

„Spát šest hodin a osmačtyřicet minut či méně znamená, že je člověk nešťastný ve vztazích, neustále se něčím trápí a nezažívá pocity vděčnosti,“ tvrdí vědci z Arizony.

Sledováním účinků spánku na zdraví se opakovaně prokazuje, že minimální délka spánku by měla trvat sedm hodin a maximální devět.

Nebezpečné večeře

O tom, že náš spánek mohou narušovat i některé potraviny, všichni víme. Ale u některých pochoutek by to člověk rozhodně nečekal! Které se vyplatí dát si raději k obědu?

Brokolice, květák, kapusta, zelí

Začněme hned několika zástupci takzvaných superpotravin. Tahle zelenina našemu tělu prospívá jako málokterá. Mimo jiné i velmi vysokým obsahem vlákniny. A právě ten může stát za naším převalováním se v posteli a neschopnosti usnout. Nerozpustná vláknina dá našemu zažívání při trávení pořádně zabrat. A tak zatímco vy už budete toužit propadnout se do říše snů, vaše tělo bude pořádně probuzené a v plné práci.

Červené maso

Ačkoli si spousta z nás ráda dopřeje k večeři steak, může se stát, že po něm nebudeme usínat zrovna nejlépe. Podobně jako u zeleniny z bodu prvního bude mít vaše tělo co dělat, aby ho strávilo.

Rajčatová omáčka

Těstoviny s rajčatovou omáčkou k večeři jsou takovou klasikou (nejen) českých domácností. Jenže ne každý po nich usne jako špalek. Lidem s citlivějším žaludkem totiž může přirozená kyselost rajčat způsobit pálení žáhy a podrážděné zažívání, které je ruší od spánku. Raději zkuste příště jiný recept.

Sýry a salámy

Pokud jste milovníkem sýrů a uzenin, pak si možná také večer dopřáváte jakési „sýrové prkénko“ doplněné nějakou italskou či francouzskou klobáskou či šunkou. Jenže právě tyto produkty obsahují tyramin, látku, jež u citlivějších lidí mimo jiné způsobuje větší bdělost, a tak odvádí od sladké říše snů.

Hořká čokoláda

Nedáváte si na noc kávu, aby vás od spánku neodváděl kofein? Ovšem pokud si dopřejete například kvalitní hořkou čokoládu s vysokým obsahem kakaa, bude mít tahle dobrota podobný efekt.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Sýrová roláda

(1 hlasů)

Čočková polévka

(1 hlasů)

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

20 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:54
9 Příspěvků
Poslední příspěvek 11:09
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 10:59

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat