Lidé s nadprůměrným IQ žijí déle

Možná si ve školních letech užívají nadávek, že jsou divní šprti, ovšem jedničkáři, kteří mají nadprůměrné IQ, se nakonec posměváčkům můžou sami smát na jejich hrobech. Podle vědců z Oxfordu, Edinburghu a Londýna vyplývá z analýzy života pětašedesáti tisíc osob, že jedinci s vyšší inteligencí mají delší a zdravější život.

Z analýzy plyne, že jedinci, kteří mají v jedenácti letech nejlepší prospěch a nejvyšší IQ, jsou v devětasedmdesáti letech věku mnohem zdravější a mají nejnižší riziko předčasného úmrtí na choroby srdce, mrtvici, rakovinu a potíže dýchací soustavy.

„Výsledky mě činí optimistickým. Doufám, že pokud zjistíme, jak se chovají inteligentní lidé a budeme je následovat v jejich chování, pak máme šanci, že si všichni prodloužíme život a budeme ho žít zdravěji. Životní styl, vzdělání, znalosti o zdraví, menší deprivace a genetika, to vše může hrát svou roli,“ tvrdí jeden z autorů výzkumu profesor Ian Deary z University of Edinburgh.

Vztah mezi IQ a dlouhověkostí platí, i když se do analýzy zahrne věk, pohlaví a společensko-ekonomické postavení.

Matka versus otec

Po kom vlastně dědíme inteligenci? Po matce, nebo po otci? Muži se po staletí snažili tvrdit, že jsou inteligentnější než ženy, a tudíž pány tvorstva. Jenže více se mýlit nemohli. Nejenže nejsou inteligentnější, což prokazují moderní metody testování v populaci, ale jejich pohlaví není ani nositelem inteligence. Rozhodně ne na genetické úrovni. Inteligence se totiž dědí po matce.

Geny pro inteligenci se kódují na chromozomu X. Muži ho vždy dostávají od matky. Takže jejich inteligenci řídí vždy matky. Ale zajímavé je, že matky ovlivňují inteligenci i u dcer. Když vzniká žena, jeden chromozom X dědí po matce a druhý dostává od otce. Jenže otcův už na inteligenci další vliv nemá. Proč? Jsou totiž buněčnými mechanismy automaticky deaktivovány, takže se projeví ty matčiny.

To, že se inteligence dědí z matky, prokázali genetikové na myších. Ale vědci z Glasgow si s tím nevystačili a v rozsáhlém průzkumu zahrnujícím desítky tisíc osob prokázali, že dítě bude tím spíš inteligentní, čím má inteligentnější matku. Naštěstí i do rodiny dvou neinteligentních jedinců se může narodit dítě s vyšší inteligencí. Tato lidská vlastnost je totiž řízena geneticky jen ze čtyřiceti až šedesáti procent.

A vědci ze Seattlu zase prokázali, že na vývoj mozku a jeho inteligenční centra má silně pozitivní vliv úzké a emočně bezpečné pouto matky a dítěte v prvních letech po porodu.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

33 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat