Lékárnička i doklady. Co zkontrolovat před odjezdem na dovolenou

14.07.2017 | Zajímavosti

Léto je konečně tu a s nimi i čas zasloužených dovolených. Odjezd do blízkých i vzdálených krajin se však může občas pořádně zkomplikovat. To když na poslední chvíli zjistíte, že vám chybí víc než jen spodní díl plavek...

Školní prázdniny začaly a s nimi i doba letních dovolených. Na co si dát pozor a co zařídit předtím, než vyrazíte vstříc dobrodružstvím vy nebo vaše děti?

Vybavená lékárnička

Pokud užíváte pravidelně léky na předpis, nezapomeňte se ideálně ještě před letními prázdninami dostatečně zásobit. I váš obvodní lékař přes léto pravděpodobně odjede na dovolenou, takže se vyhnete případným komplikacím při shánění receptu na poslední chvíli.

Chystá se vaše dítě na letní tábor? Nezapomeňte jeho detailní zdravotní stav sdělit příslušnému vedoucímu. Musí užívat pravidelně léky? Má nějaké alergie či pohybové omezení? To všechno by měl dozor vědět. U cest na letní tábor by pak mělo být samozřejmostí již zmíněné úrazové pojištění.

Před každým výletem překontrolujte i lékárničku, která se vám na cestách s dětmi bude určitě hodit. Kromě náplastí, dezsinfekce a obvazů by určitě neměl chybět panthenol, nebo jiný přípravek na spáleniny, tablety na bolest, nevolnost i zažívací problémy a také repelent.

Nutné vakcíny

Nejen například očkování proti klíšťové encefalitidě, ale i specifické pro vaši cílovou destinaci je třeba řešit s dostatečným časovým odstupem. Ať už je to z důvodu delší čekací doby na očkovacích centrech právě v období letních prázdnin, kvůli možným vedlejším příznakům samotného očkování nebo delší nástupní doby účinnosti.

Ochrana před paprsky

Nejen citlivá dětská pokožka je náchylná ke spálení. Používejte krémy a oleje s dostatečným ochranným faktorem nejen proti UVA a UVB záření, ale zkontrolujte i jeho voděodolnost a případně i hypoalergenní vlastnosti. Kromě opalovacích krémů nezapomínejte ani na pokrývku hlavy a sluneční brýle, a v ideálním případě se přímému slunečnímu záření vyhněte mezi 11. a 15. hodinou.

Máte platné doklady?

Není nic nepříjemnějšího než těsně před odletem na dovolenou zjistit, že je váš cestovní doklad, nebo ten vašeho dítěte propadlý. Ověřte si proto, zda do vaší cílové destinace potřebujete pouze občanský průkaz, nebo je třeba mít i cestovní pas. Dejte si také pozor na to, že každé dítě mladší 15 let musí mít svůj vlastní cestovní doklad a nestačí je mít pro cestu do zahraničí pouze zapsané ve vašem cestovním pasu nebo občanském průkazu. Zkontrolujte si platnost nejen cestovního pasu, občanského průkazu, ale také kartičky zdravotní pojišťovny a řidičského průkazu nejméně měsíc před odjezdem do zahraničí, protože příplatky za expresní vyhotovení dokladu jsou poměrně vysoké.

Pro případ nehody

Pravidelná kontrola vašich pojistek by měla být samozřejmostí – pokud totiž nejsou aktuální, nemusí výsledné pojistné plnění odpovídat tomu, které byste v případě správného nastavení pojistky mohli od pojišťovny. Kromě vaší pojistky a pojištění domácnosti doporučujeme zkontrolovat i pojištění vašich dětí – vedle cestovního pojištění do zahraničí by měla být samozřejmostí i úrazová pojistka. Podle statistik Národního registru dětských úrazů totiž přes léto roste totiž riziko dětských úrazů o zhruba 15 procent a jejich následky bývají těžší než v jiných měsících.

Pijte, pijte, pijte

Na závěr jedno z nejdůležitějších doporučení pro teplé letní dny. Abyste se vyhnuli probdělým nocím s dítětem postiženým úpalem nebo úžehem, vedle pokrývky hlavy myslete i na jeho příjem tekutin. Například dítě ve věku od 7 do 10 let by mělo denně vypít přibližně dva litry vody.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Želví maso

(2 hlasů)

Pizza šneci

(2 hlasů)

Boloňské špagety

(2 hlasů)

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat