Klíčem k věčnému mládí není elixír, ale kmenové buňky v mozku

Výzkum neurologů z New Yorku možná povede k odhalení elixíru věčného mládí. Není jím žádný zázračný nápoj, ale molekuly ribonukleové kyseliny produkované kmenovými buňkami v hypotalamu. Jejich přítomnost v mozku souvisí s tím, jak je tělo imunní vůči procesům stárnutí. Obnovou těchto buněk či produkce zmíněné RNA by bylo možné člověka výrazně omladit.

Podle doktora Dongshenga Caie z Vysoké školy lékařské Alberta Einsteina v New Yorku jsou kmenové buňky hypotalamu skutečně klíčem k věčnému mládí. Na stránkách odborného časopisu Nature popisuje, jak manipulace s nimi ovlivňovala stárnutí a délku života u laboratorních hlodavců.

Kmenové buňky hypotalamu se s věkem organismu přirozeně vytrácejí. Ale rychlost jejich úbytku není u všech stejná. A u jedinců, u nichž mizí rychleji, dochází k zrychlení stárnutí a dřívější smrti. Proces ztráty kmenových buněk ale lze zvrátit, a dokonce zastavit. To by přitom mohlo výrazně zpomalit stárnutí a prodloužit život savců včetně člověka.

„Náš výzkum dokazuje, že počet hypotalamických kmenových buněk přirozeně klesá během života zvířete a tento pokles urychluje stárnutí. Ale také jsme zjistili, že účinky této ztráty jsou zvratitelné,“ píše profesor Cai.

Jeho tým také zjistil, že stárnutí ovlivňují konkrétně mikroRNA – jednovláknové řetězce ribonukleové kyseliny, které regulují v buňkách expresi a funkci genů. Když miRNA pocházející z kmenových buněk hypotalamu tým profesora Caie vpravil do mozkomíšního moku myší, proces stárnutí se u nich výrazně zpomalil.

Vypadáte mladě? Budete déle žít

Říkáte si, že má někdo štěstí, když vůbec nevypadá na svůj věk? Pak vězte, že nejde jen o vzhled. Podle vědců ženy, které vypadají mladší, než ve skutečnosti jsou, žijí déle! Jak to? Podle britských vědců za vším stojí krevní tlak. O tlaku a délce života mnohé napoví to, zda vypadá žena v obličeji mladší či starší ve srovnání se skutečným věkem. Mladistvě vypadající ženy pak mají nižší tlak a delší život.

„Zjistili jsme, že krevní tlak je hybnou silou mezi chorobami srdce a cév a předpokládanou délkou života. Je to poprvé, kdy byl vztah mezi nízkým krevním tlakem a mladistvou vizáží v obličeji potvrzen,“ uvedl pro Daily Mail doktor David Gunn ze společnosti Unilever, která výzkum provedla.

Podle Gunna není rozhodující při pohledu do obličeje množství vrásek, ale spíš povadlost jednotlivých částí.

„Ženy s nejnižším rizikem onemocnění srdce a cév vypadaly, že mají o dva roky méně, než ve skutečnosti měly,“ tvrdí autoři v odborném časopise Journals of Gerontology.

U mužů je vliv o něco menší, ale i u nich je mladistvý vzhled známkou, že budou žít dlouho. „Muži z rodin dlouhověkých lidí vypadají v průměru o 1,4 roku mladší,“ tvrdí tým doktora Gunna.

Podle něj se v obličeji jasně odráží životní styl. Když člověk žije zdravě, pak má zdravé srdce, nízký tlak a lze to vidět i v obličeji.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Dršťková polévka

(2 hlasů)

Boloňské špagety

(2 hlasů)

Sýrová roláda

(1 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

V tomto týdnum budeš velmi aktivní a energický. Mars, tvůj vládce, k tobě pusobí silně a budou tě ovládat silné touhy a ambice. Zaměř se více na své cíle a věnuj se jim zcela vášnivě. Tvůj odhodlání a energie bude silná, takže pok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

7 Příspěvků
Poslední příspěvek 3.5.
16 Příspěvků
Poslední příspěvek 3.5.
19 Příspěvků
Poslední příspěvek 2.5.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat