Časté návštěvy rodiny a přátel zvyšují úspěšnost léčby rakoviny

Člověk je tvor společenský a nic nepůsobí zhoubněji na jeho celkové zdraví a nezkracuje život výrazněji než pocit osamění a vyloučení ze společnosti. Vědci z Marylandu ale tvrdí, že právě časté společenské kontakty a bohatá podpora rodiny a přátel může znamenat velmi mnoho také pro onkologické pacienty. Ti, kteří tráví během léčby rakoviny spoustu času s blízkými, přežijí častěji.

Léčba rakoviny je velmi náročná nejen fyzicky, ale působí značnou zátěž také psychologicky. Ale právě blízkost a časté kontakty s přáteli působí pozitivně na snižování stresových hormonů v krvi, které úspěšnost léčby naopak snižují.

Vědci z Marylandu spočítali, že zvýšení sociálních kontaktů u pacientů během léčby by mohlo znamenat, že na každých pět tisíc pacientů by přežilo o sto jedinců víc.

„Když jste ve stresu, vylučují se do těla stresové hormony, které ve vás vyvolávají reakci bojuj, nebo uteč. Když jste ale neschopni bojovat i utéct, jako třeba při léčbě chemoterapií, tyto hormony se hromadí a velmi škodí... Pozitivní podpora blízkých ve chvílích největšího stresu je klíčová,“ vysvětluje autor výzkumu Jeff Lienert z amerického Národního institutu pro výzkum lidského genomu v Marylandu.

Pozor na deprese

Na psychický stav pacientů s rakovinou a jejich uzdravení se zaměřilo v minulosti již mnoho studií. Například vědci z Británie a USA prokázali, že deprese a úzkosti – nejčastější psychologické potíže dneška – výrazně podporují rakovinu a snižují šanci na uzdravení.

Vědci z University College London a University of Edinburgh prokázali už 163 tisíc osob, že je deprese a úzkost nejnebezpečnější u onkologických pacientů, kteří se začnou léčit. Snižuje totiž výrazně šanci na úspěšné uzdravení. Lidé trpící depresí a úzkostí zemřou o dvaatřicet procent častěji.

„U některých typů rakoviny je ale riziko mnohonásobně větší. Třeba u leukemie snižuje deprese a úzkost šanci na uzdravení čtyřikrát. U rakoviny prostaty, slinivky a hltanu dvakrát,“ tvrdí doktor David Batty z University College London.

Vědci z Harvardovy a Yaleovy univerzity také prokázali, že chronický stres vyvolávající deprese a úzkosti vyvolává i nádorové onemocnění, snižuje funkčnost imunity a podporuje růst a šíření nádorů v těle.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Kuře na paprice

(4 hlasů)

Boloňská omáčka

(2 hlasů)

Pstruh s rajčaty a tymiánem

(5 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat