Ničí nás nomofobie. Chorobná panika z nedostupnosti telefonu a jeho neustálé potřeby

Do devatenáctého století pojmy jako siderodromofobie či aviofobie (aerofobie) neznali ani odborníci z řad psychiatrů. Chorobný strach z vlaků a letadel přišel logicky až poté, co se tyto dopravní prostředky začaly používat ve velkém. Moderní doba přinášející nové technologie s sebou nese také vznik nových fobií, které generace našich prarodičů netrápily. A je jí třeba nomofobie – chorobný strach z odloučení od chytrého telefonu.

Lidé trpící nomofobií považují telefon za prodloužení své ruky a nedokážou si bez něj už představit život. Ukládají se s ním ke spánku, vstávají s ním a během dne ho téměř nonstop drží v ruce. Ale především s ním neustále interagují, kontrolují ho, aktivují či jinak používají.

Podle psychologů patří nomofobie do skupiny separačních úzkostí, kdy člověk zažívá pocity paniky z odloučení od něčeho, na čem je psychicky závislý.

„Separační úzkost chytrého telefonu nestojí jen na neschopnosti telefonovat, ale je zakořeněna ve faktu, že chytré telefony jsou místem, kde neustále ukládáme digitální vzpomínky,“ tvrdí vědci z jihokorejské Univerzity Sungkyunkwan a Hongkongské univerzity.

Mezi typické symptomy patří neschopnost vypnout telefon, posedlé kontrolování displeje, neustálé dobíjení baterie a braní si telefonu do sprchy či na toaletu.

„Protože chytré telefony dokážou vyvolat osobní vzpomínky, rozšiřují jejich uživatelé svou identitu také na ně. Když uživatelé považují chytrý telefon za prodloužení sebe sama, pak k přístroji přilnou a bez něj trpí separační úzkostí, což vede k rozvoji nomofobie,“ vysvětluje princip poruchy doktorka Kim Ki Džoon.

Hloupneme kvůli mobilu?

Neustálé sledování a kontrola mobilu či jiných technologií navíc podle všeho poškozují mozek a zhoršují kognitivní funkce. To, co si myslí mnozí o lidech, kteří neustále civí na displej a procházejí si příspěvky na sociálních sítích, už má první vědecké podklady. Kognitivní selhání – neschopnost řádně myslet a všímat si podstatných jevů – výrazně zhoršují výkony v práci, ve škole i v běžném životě.

Jinými slovy, podle psychologů z De Montfort University v Leicesteru, neustálé civění do mobilů a tabletů činí lidi hloupými.

„Tato selhání zahrnují celé spektrum hrubých omylů a obecný nedostatek pozornosti vůči okolí osoby zahrnuje dokonce i to, že lidé zapomínají, proč přešli z jedné části bytu do druhé,“ tvrdí doktor Lee Hadlington.

Lidé, kteří už trpí krátkými výkyvy v pozornosti, jsou více přitahováni moderními technologiemi, které jim ale bohužel nepomáhají učit se vyšší koncentraci, ale naopak schopnost koncentrace u nich zhoršují.

„Používáme technologie každý den, ale nechápeme, jak na nás působí. Nevíme ani, co se vlastně děje s našimi kognitivními funkcemi, když používáme tyto technologie, a to je docela důležité. Co ale z této studie už víme, je, že tady je statisticky docela významná skupina lidí, která používá internet ve svém telefonu velmi často a která zažívá selhání v myšlení a pozornosti,“ dodává doktor Hadlington.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Kachní stehna se špenátem

(4 hlasů)

Boloňská omáčka

(2 hlasů)

Pizza šneci

(1 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Berane, týden 15. pro tebe v roce 2024 znamená úžasnou změnu nálady a energie. Zplanetárního hlediska se Mars, tvůj vládnoucí a pozitivní planeta, pohybuje do tvého znamení na začátku týdne. Toto přináší zvýšený po... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

30 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:47
3 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
3 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat