Proč se přestat cítit provinile, když toužíte po chvíli o samotě

V práci jste neustále obklopeni lidmi, doma máte za zády děti a partnera/partnerku, a pokud si vyrazíte ven, vždycky s přáteli. Ačkoli jste šťastní, že máte kolem sebe tolik milovaných a milujících lidí, občas vás napadne, jak by bylo fajn mít taky jeden den jen a je pro sebe. Za takové myšlenky se nestyďte!

Nikdo samozřejmě nechce být úplně osamělý, ale na druhou stranu se občas vyplatí dopřát si den (nebo alespoň odpoledne) bez společnosti ostatních. Ano, dokonce i když jste milující partner/partnerka a rodič, zasloužíte si volno! Proč?

Budete se bavit

Spousta lidí si ani neumí představit, že by si našli zábavu, kdyby kolem nich nikdo nebyl. Vyrazit o samotě do kina/divadla/jen tak na procházku? To přece musí být nuda! Jenže ve skutečnosti tomu tak zdaleka není. Film či představení se vám bude líbit úplně stejně, v parku si užijete podzimní barvy na stromech zrovna tak, jako kdyby vás někdo doprovázel. A tak zjistíte, že nejste, co se dobré nálady týče, závislí jen a jen na druhých. Umíte se pobavit i sami!

Budete kreativnější

Pokud potřebujete vyřešit nějaký zapeklitý úkol či problém, občas se hodí mít po ruce někoho, kdo vám pomůže. Jenže jak ukazují nejrůznější psychologické studie, nejlepší nápady člověk mívá, pokud je s nimi sám. Vždyť kolikrát se stane, že strávíte s kolegy v práci „brainstormingem“, aby vás to nejlepší řešení napadlo cestou domů v autobuse! Kreativitě se zkrátka o samotě daří.

Budete produktivnější

Tohle není žádné překvapení – když kolem vás pobíhají děti nebo podupává partner, těžko se budete soustředit na prezentaci, kterou si musíte připravit do práce, nebo vám bude trvat déle, než si doma uděláte, co potřebujete. Ano, i to je důvod, proč tolik tatínků vyráží s dětmi v sobotu na výlet. Aby mohly maminky v klidu dělat, co potřebují. Nestyďte se za to!

Budete šťastnější

Tedy za předpokladu, že patříte mezi introverty. U nich je totiž prokázáno, že jsou spokojenější a šťastnější, když nejsou neustále obklopeni lidmi. Stačí jim poměrně málo sociálních interakcí, mají úzký okruh nejbližších. A ano, čas od času zatouží po „odpočinku“ i od nich. To je přirozenost každého introverta a jejich okolí by ji mělo respektovat.

Budete mít lehčí hlavu

V češtině existuje obrat „vyčistit si hlavu“. A často se za ním skrývá potřeba odpoutat se na chvíli od všedních starostí, povinností a také lidí, vyrazit někam do přírody (nebo jen do druhého pokoje) a být sám se svými myšlenkami. Tuto touhu máme občas všichni, patří totiž ke způsobům, jak se vyrovnat se stresem a udržet svou psychiku v kondici.

Budete dělat, co chcete

Volný čas většinou trávíme činnostmi, na kterých se shodne celá rodina či skupina přátel. Ale to nutně nemusí znamenat, se nejedná o kompromis a vy byste ve skutečnosti dělali radši něco trochu jiného. Pokud si ale „vybojujete“ chvíle pro sebe, můžete je strávit přesně podle svých představ. A na světě vám zas bude o něco líp!







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:40
7 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:00
20 Příspěvků
Poslední příspěvek 13:39

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat