Nikoli čas strávený na sociálních sítích, ale kvalita příspěvku odhaluje psychické problémy

Sociální sítě jsou zlo, které působí mladým deprese a činí je neschopnými komunikovat mezi sebou v reálném prostředí. Dočteme se v posledních letech téměř denně. Ne každý odborník s tím ale souhlasí. A zajímavé důkazy o tom, že to nejsou sociální média, co škodí, ale to, jak jsou používána, přináší psychologové z Floridy.

Provedli kvalitativní analýzu u 467 mladých dospělých z Floridy a podrobně si všímali nejen toho, jak často a proč tráví dotyční čas na sociálních sítích, ale také toho, jak jsou na tom psychicky, jaké mají vztahy s rodiči a z jakých poměrů pocházejí.

Záleží na způsobu užívání

Přitom autoři mezi dobou strávenou na sociálních sítích a psychickými potížemi – zejména depresemi – vztah neprokázali. Co ale prokázali, že existuje vztah mezi depresemi a sebevražednými myšlenkami a určitým typem příspěvků.

Sociální média tedy nejsou dobrá nebo špatná, je to nástroj, který ale může působit různě podle toho, kdo a jak ho užívá. Může sloužit a prospívat, ale také škodit.

Klíčem je efektivní komunikace

Jedinci, kteří mají psychické problémy a na sociálních sítích zveřejňují vágní výkřiky, jimiž se snaží na sebe strhnout pozornost, si ještě více škodí. Jejich nic neříkající příspěvky, které jsou většinou negativně emotivně zabarvené, jsou vlastně voláním o pomoc. Bohužel reakce na takové příspěvky a očekávání od nich jim spíš uškodí.

Sebevědomý a zdravý jedinec, který se naučí používat sociální sítě k efektivní komunikaci, ale psychicky netrpí, ani když na nich tráví spoustu času.

„Finanční a rodinný stres jsou důležitými faktory při rozvoji depresí u teenagerů… Ale na sociálních sítích není nic magického, co by vyvolávalo deprese nebo sebevraždy,“ tvrdí doktor Christopher Ferguson ze Stetsonovy univerzity, který na výzkumu spolupracoval s profesorkou Chloe Berrymanovou z University of Central Florida.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Snídaně z lásky

(38 hlasů)

Vanilkové vafle

(40 hlasů)

Vaječná frittata se slaninou

(19 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

4 Příspěvků
Poslední příspěvek 1:18
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:59
8 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:50

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat