Závislost na telefonu způsobuje úzkost a únavu

Lidé závislí na chytrých telefonech a internetu mají v nerovnováze některé mozkové přenašeče. Závislost na těchto moderních technologiích tak vyvolává úzkost a zvýšenou únavu, tvrdí to vědci z Koreje, kteří jako první popsali nevyrovnaný poměr mezi některými nervovými přenašeči.

Tým ze Soulu testoval množství kyseliny gama aminomáselné (GABA), kreatinu a glutamátu v mozku několika osob. Některé z nich byly závislé na svém chytrém telefonu a internetu, neustále musely někde brouzdat a přístroj kontrolovat. Tito jedinci vykazovali nepoměr mezi GABA a ostatními dvěma kyselinami. Přitom tento nepoměr prokazatelně souvisí s rozvojem úzkostí a zvyšuje únavnost člověka.

„Předchozí studie prokázaly vztah mezi GABA a viděním či řízením motoriky a ovládáním určitých mozkových funkcí včetně úzkostnosti. Tyto změny v mozku by mohly také souviset s problémy se zpracováváním informací a emocí,“ tvrdí Hjung Suk Seo z Korejské univerzity.

Týká se závislost i mě?

Většina z nás si vůbec nepřipouští, že je na telefonu závislá. Dokonce jsme přesvědčeni, že se na něj nedíváme zas tak často. Jenže realita může být docela jiná... Chytré telefony jsou totiž dnes první věcí, které se vteřinu po probuzení dotkneme. A nejen kvůli tomu, že nás nezřídka probírají ze spánku budíkem. Je také poslední věcí, kterou kontrolujeme před zavřením očí.

Dnešní průměrný jedinec zkontroluje svůj mobil pětaosmdesátkrát za den. Ovšem tvrdí, že tak činí maximálně čtyřicetkrát. Na mobilech jsme prostě závislejší než si dokážeme připustit.

Vědci z Nottingham Trent University instalovali do mobilů osob ve věku osmnáct až třiatřicet let speciální aplikaci, která počítala veškerý čas, který majitelé trávili ve svém přístroji. Dotyční pak měli sami během dvou týdnů zaznamenávat dobu, kdy se mobilu věnovali. Uváděli však jen polovinu skutečné doby, kterou strávili užíváním této technologie a kontrolou zpráv a různých aplikací.

Více než polovina z interakcí s telefonem zahrnovala jen krátkou aktivaci přístroje. Znamená to tedy, že více než polovina veškerých interakcí s mobilem zahrnuje pouze kontrolování zpráv a ověřování, zda někdo nenapsal či se něco neděje.

„Lidé si jen velmi málo uvědomují, jak často kontrolují své telefony. Tohle je první studie, která objektivně dokazuje, že některé z interakcí s našimi mobilními telefony jsou návykové. Je ale důležité si uvědomit, že těžcí uživatelé mobilu nejsou to samé co problémoví uživatelé,“ tvrdí psycholožka Sally Andrews z Nottingham Trent University.

Studie také dokazuje, že většina uživatelů telefonu je na něm mnohem závislejší, než si uvědomuje nebo je ochotna připustit.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Kachní stehna se špenátem

(4 hlasů)

Boloňská omáčka

(2 hlasů)

Pizza šneci

(1 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Berane, týden 15. pro tebe v roce 2024 znamená úžasnou změnu nálady a energie. Zplanetárního hlediska se Mars, tvůj vládnoucí a pozitivní planeta, pohybuje do tvého znamení na začátku týdne. Toto přináší zvýšený po... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

30 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:47
3 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
3 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat