Smích umí lámat ledy a je nakažlivý. Nesmějeme se přitom jen vtipům

Smích. Všichni o něm víme, jak umí lámat ledy a jak je nakažlivý. Ale to není vše, co o něm odborníci zjistili. Napadlo by vás například, že se lidstvo smálo ještě dřív, než začalo používat řeč? Co dalšího o smíchu nevíte?

Řeč versus smích

Jak už jsme nakousli – podle vědců používali lidé před miliony lety smích ke komunikaci ještě dříve, než se u nich objevila první řeč. Ostatně jak moc v nás evoluce smích zakotvila, je podle odborníků jasně vidět u miminek. Ta se totiž dokážou smát mnohem dříve, než řeknou své první slovo (smích byl prý dokonce zaznamenán i u 17denních kojenců). A co víc – i děti, jež se narodí hluché, jsou schopny smíchu (i když jej vlastně nemohou slyšet ani u sebe, ani u jiných).

Většinou se nesmějeme jen vtipům

Člověk by řekl, že nejčastěji se smějeme, když slyšíme něco vtipného. Ale podle výzkumu Marylandské univerzity vzniká smích v důsledku vtipu jen asi v 10 procentech případů. Většinou se totiž smějeme z úplně jiných důvodů, nejčastěji pak smích využíváme k navázání kontaktu s ostatními lidmi.

Nejsme v tom sami

Navzdory všem možným fotkám „usmívajících se“ zvířátek není tak docela jasné, která zvířata smích jako takový skutečně znají. Podle dosavadních poznatků je vlastní primátům (například gorilám nebo orangutanům a šimpanzům), ale také například krysám, jež jsou prý extrémně lechtivé v oblasti zátylku…

Čím víc smíchu, tím víc lásky

To vědci z Kalifornské univerzity zase zjistili, že smích je velmi důležitým základním kamenem partnerských vztahů (což jsme jistě tušili i bez nich). Zkrátka partneři, kteří se spolu často smáli a i drobné spory nakonec vyřešili s humorem, spolu zůstali déle a byli ve vztahu spokojenější než ti, kteří se smíchu příliš často neoddávali.

Smích ovlivňuje mozek

Už jsme zmínili, že je smích nakažlivý. Jenže proč? Podle studie University College London totiž smích přímo ovládá náš mozek, takže se musíme smát, i když prostě nechceme – stačí, když se směje někdo jiný. V rámci studie byl snímán mozek lidí, kterým byly zároveň přehrávány nahrávky smějících se lidí. Na snímcích pak bylo jasně patrné, jak mozek okamžitě aktivoval centra zodpovědná za smích, jen co zaznamenal první „tóny“ smíchu.

Pomoc při hubnutí

Ne, nemáme na mysli, že s úsměvem jde všechno líp, tedy i hubnutí. I když… Naše tělo totiž při smíchu spaluje kalorie. Ne že by to bylo nějaké převratné množství, v průměru za 10 minut smíchu spálíme okolo 40 kalorií, ale není od věci vědět, že pokud si pustíte v rámci diety nějakou komedii, vydáte nějakou tu energii i při sezení na gauči.

Smích léčí. Opravdu

Studí zaměřených na vliv smíchu na lidský organismus je spousta. Jedna z nich odhalila, že u seniorů smích zlepšuje paměť, jiná pak že prospívá cévám, protože podporuje krevní oběh, další že snižuje hladinu cukru v krvi. A také je prokázáno, že smích posiluje imunitní systém, snižuje stres a prospívá spánku.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

78 Příspěvků
Poslední příspěvek 18:23
11 Příspěvků
Poslední příspěvek 17:34

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat