Denně na nás prší miliardy virů a bakterií

Všechny kontinenty světa jsou osídleny poměrně jednotnou kulturou virů a bakterií. Ačkoli se lokálně skladba druhů částečně liší, většina druhů a typů je přítomna po celé planetě. Vědci z Kanady, Španělska a USA zjistili, že je to díky mračnům těchto zárodků, která putují 3,5 tisíce metrů nad povrchem Země troposférou a šíří se po celé planetě. Z troposféry je pak na zem nejčastěji strhávají kapky deště a prachu.

Jsou to ale především písečné bouře a aerosol z moří, který bakterie a viry vynáší ze země do troposféry. Tam pak ve výšce 2,5 až 3,5 kilometru putují kolem zeměkoule. Na metr čtvereční plochy pak denně dopadne 800 milionů virů putujících atmosférou.

V dešti a prachu

„Zhruba před dvaceti roky jsme začali nacházet geneticky podobné viry ve velmi odlišných typech životního prostředí po celé planetě. Bakterie a viry se dostávají zpět na zem nejčastěji pomocí deště či saharského prachu,“ tvrdí profesor Curtis Suttle z University of British Columbia.

Pokud se jakékoli částice dostanou nad hranici tří tisíc metrů nad mořem, pak už mohou v těchto vrstvách putovat na velké vzdálenosti kolem celé planety. Bakterie jsou mnohem větší a těží než viry, proto se jich do této výšky dostává v průměru devět až 461krát méně než virů. Na každý čtvereční metr země však dopadají denně stovky milionů virů a bakterií.

Cestující viry

„Tato převaha velmi trvanlivých virů cestujících atmosférou vysvětluje, proč některé viry nacházíme na celé planetě. Je docela zřejmé, že viry se dostávají do atmosféry nad jedním kontinentem a dopadají nad jiným,“ vysvětluje profesor Suttle.

Vše samozřejmě záleží na jevech v troposféře a zákonech proudění v ní. Viry a bakterie z ní ale nejúčinněji strhávají déšť a prach.

Troposféra je nejtenčí vrstva atmosféry mezi zemským povrchem a stratosférou. Má různou sílu devět (nad póly) až osmnáct kilometrů (nad rovníkem). Mezi troposférou a stratosférou je tropopauza, v níž se většinou pohybují letadla.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

9 Příspěvků
Poslední příspěvek 11:09
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 10:59
33 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat