Ženy mají mnohem citlivější čich i chuť a jsou lepší sommeliérky než muži

Ačkoli je mezi předními světovými sommeliéry žen stále málo, příroda je pro tuto práci vybavila mnohem lépe než muže. Obecně vzato ženy předčí muže v degustačních zkouškách naslepo. A to jednoduše proto, že pro degustaci podstatné smyslové orgány většiny žen jsou mnohem citlivější než smyslové orgány mužů. Má to evoluční význam.

Zatímco muži lovci museli mít především bystrý sluch a zrak, ženy, které pečovaly o ohniště, hlídaly potraviny a sbíraly plody, musely mít výtečnou chuť a čich. Aby včas odhalily zkažené, jedovaté či jinak nebezpečné potraviny, které by mohly ohrozit ji a děti. Ženy tak dodnes výrazně převyšují muže v degustačních zkouškách.
A prokázali to – opětovně – další vědci. Tentokráte z Technické univerzity v Madridu. Stovku žen a stovku mužů podrobili degustačním zkouškám vín. Ženy mají mnohem jemnější chuť a dokážou odlišit daleko více nuancí než muži. Také rychleji poznají a vyhodnotí nabídnuté vzorky vín.

Zvýšená citlivost ženského jazyka navíc vede k tomu, že daleko více oceňují vína bílá, protože jsou jemnější než ta červená.

„Ženy byly schopné určit mnohem více rozdílů mezi vzorky vín a popsat více rozličných vlastností vín než muži,“ tvrdí doktorka Carolina Chay z Technické univerzity v Madridu.

Práce pro mozek


Ačkoli se to nezdá, pití vína není jen prací pro naše chuťové buňky, ale také pro ty mozkové! Vědci z prestižní Yaleovy univerzity v Connecticutu zjistili, že konzumace vína je pro mozek mnohem větším tréninkem než kterákoli jiná lidská činnost.

Pití červených a bílých vín totiž zapojuje do činnosti smyslovou i emoční složku mozku a je náročnější než cokoli jiného, co člověk činí nebo zažívá. Nicméně degustátoři vyplivující vzorky vína, aby se neopili, se připravují o značnou část vjemů.

Jinými slovy k plnému vychutnání vína je nezbytné ho polknout. I když to znamená dostat do krve etanol a čelit následkům opilosti.

„Polknout víno je nezbytné pro získání maxima informací o jeho kvalitě,“ píše profesor Gordon Shepherd z Yaleovy univerzity.

Nicméně ve své studii dokazuje, že hodnocení vína je silně subjektivní a je to iluze, takže nikdo, kdo necítí to, co popisuje sommeliér, by se neměl cítit trapně. Chuťový popis vína je jakousi iluzí sommeliérova mozku vytvořenou součinností smyslové a emoční části mozku.

„Chuť není ve víně, chuť se tvoří v mozku toho, kdo jej chutná,“ tvrdí profesor Shepherd ve své publikaci.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden může přinést nové příležitosti pro posílení vašich partnerských vztahů. Pokud jste ve vztahu, očekávejte, že komunikace s partnerem bude jasnější a plná nových vhledů. Single Berani by se měli mít na pozoru, protože kolem se může objevit... Více

Vybrat znamení
Zavřít

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat