Virtuální realita může rychle vyléčit různé fobie

Psychologové z Oxfordské univerzity tvrdí, že virtuální realita může sloužit jako účinná terapie při řešení různých fobií. Pomocí simulace a speciálních technologií lze člověka vystavit děsivým podmínkám, v nichž s psychoterapeutem může strach překonat a fobie se tak zbavit.

Vědci z Oxfordské univerzity tvrdí, že pomocí virtuální reality se můžou zbavit své fobie tři ze čtyř osob. Sami to potvrdili při pokusech s akrofobiky, tedy těmi, kteří mají chorobný strach z výšek. Nasadili jim speciální 3D virtuální brýle a vystavili je pocitu, že jsou na vysoké budově. S terapeutem pak společně prošli situaci.

V simulaci dotyční stáli v desátém podlaží s velkým otevřeným atriem uprostřed. Přecházeli jej po provazovém žebříku, nakláněli se přes okraj a zachraňovali visící kočku. Během několik hodin takové terapie se tři ze čtyř klientů zbavili fobie.

„Jak je patrné z našeho klinického výzkumu, virtuální realita má potenciál jako efektivní a rychlá léčba pro mnoho pacientů a je lepší než tradiční terapie na pohovce,“ tvrdí profesor Daniel Freeman, jehož výzkum otiskl prestižní lékařský magazín Lancet.

Čeho se bojíme?

Akrofobie je podle průzkumu brotské organizace YouGov nejčastější fobií, kterou trpíme. Jaké chorobné strachy následují? Druhé místo zaujímá ofidiofobie čili strach z hadů, glossofobie (lalofobie) neboli chorobná hrůza z veřejného projevu, úzkostná obava z pavouků čili arachnofobie a konečně chorobný strach ze stísněných a malých prostorů neboli klaustrofobie.

A jak vypadá takový žebříček fobií?

1. Akrofobie – strach z výšek
2. Afidofobie – strach z hadů
3. Glossofobie – strach z mluvení na veřejnosti
4. Arachnofobie – strach z pavouků
5. Klaustrofobie – strach ze stísněných prostorů
6. Musofobie – strach z myší
7. Trypanofobie – strach z jehel
8. Pteromerhanofobie (aerofobie) – strach z létání
9. Agorafobie – strach z otevřených prostranství
10. Coulrofobie – strach z klaunů
11. Nyktofobie – strach ze tmy
12. Hemofobie – strach z krve
13. Kynofobie – strach ze psů

Další zajímavé fobie: demofobie (z davu lidí), skopofobie (z pohledu do očí), eremofobie (ze samoty), mysofobie/ataxofobie (ze špíny a nepořádku), trichofobie (z vlasů a chlupů), gamofobie (ze sňatku), tafefobie (z pohřbení zaživa), filemafobie (z líbání), spektrofobie (ze zrcadel).







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Pelmeně

(1 hlasů)

Brokolicové karbanátky

(1 hlasů)

Tagliatelle s hráškem

(5 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat