Každá země má své delikatesy. Co musíte ochutnat, pokud cestujete do ciziny

26.08.2018 | Zajímavosti

Kdo byl na Slovensku a neochutnal jejich halušky, jako by nebyl. Stejné je to s vídeňským řízkem v Rakousku nebo tradičním sushi při cestách po Japonsku. Zkrátka každá země má svá jídla, která jsou považována za národní a které byste rozhodně měli ochutnat, vydáte-li se do některých z nich.

Irsko: Jídlo chudých jako lahůdka

Na cestách po zeleném ostrově si kromě whiskey a syrových šnečků z pobřeží můžete pochutnat i na tradičním jídle zdejších obyvatel. Irish Stew je zdejší obdobou guláše, jak jej známe od nás.

Jde o guláš z dušeného jehněčího masa s mrkví, brambory, cibulí a rozmarýnem, který by vzhledem k cenám jehněčího vyšel pěkně draho, v Irsku ale býval jídlem chudých. Nicméně jde o velikou pochoutku a na cestách po zeleném ostrově byste Irish stew rozhodně měli ochutnat.

Španělsko: Není koblížek jako koblížek

Kromě tradičního šafránového rizota s masem či mořskými plody, nazývaného paella si při návštěvě Španělska můžete pochutnat i na churros, což je pečivo podobné naším koblížkům, které se namáčí do horké čokolády.

Francie: Žába jako delikatesa

Mezi nejtypičtější a zároveň nechutnější předkrmy patří jednoznačně šneci po Burgundsku, kteří se podávají na bylinkovém másle s bagetou. Další typickou a vynikající delikatesou, kterou byste si při návštěvě jakékoli francouzské restaurace neměli nechat ujít, jsou fois gras – nejjemnější kachní či husí játra nejvyšší kvality.

Pokud chcete ochutnat všechny místní speciality, rozhodně byste neměli vynechat žabí stehýnka, která Francouzi upravují na všechny možné způsoby.

Švédsko: Nejen masové kuličky

Za tradičním a výborným švédským pokrmem nemusíte daleko. Jejich vyhlášené masové kuličky s kaší a máslovou omáčkou nebo losí guláš, jsou k dostání v každé pobočce známého obchodního řetězce s nábytkem.

Pokud ale přece jen vyrazíte na cesty, zkuste ochutnat Janssons frestelse – tradiční švédské jídlo, jehož základem je bramborový nákyp se strouhankou, cibulí, smetanou a ančovičkami.

Polsko: Dobroty, co zasytí

Polská kuchyně je velmi vydatná, plná smetany a brambor. Její nejtypičtější součástí jsou nejspíše pirohy a bigos. Pirožky jsou z nekynutého těsta a náplně jsou různé. Nejčastěji narazíte na tvarohové, s mletým masem, houbami, zelím, či plněné bramborami. Jedí se vařené či smažené a namáčejí se v rozpuštěném másle.

Bigos je hustá zelná polévka s různými druhy masa. Její příprava zabere několik dní a rozhodně stojí za to ji ochutnat.

Slovinsko: Knedlíky s překvapením

Ve Slovinsku už je kuchyně přece jen trochu rozmanitější a narazit zde můžete na štruklji – slané nebo sladké knedlíky plněné sýrem, ořechy, ovocem nebo jinou náplní.

Jejich specialitou je juha – zabijačková kyselá polévka ze slovinské části Štýrska. Základ tvoří vepřové nožky a hlava, kysaná smetana a několik druhů koření.

Rumunsko: Lahůdka v listech

Při návštěvě Rumunska rozhodně ochutnejte sarmale – zelné nebo vinné listy plněné kořeněnou směsí mletého masa a rýže. Dají se koupit samotné a studené nebo teplé a s omáčkou. Obě možnosti jsou vynikající.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:27
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:12
23 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:01

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat