Muži jsou skutečně zrakově bystřejší a pohotovější než ženy

Muži mají skutečně mnohem lepší reakční čas než ženy. Tvrdí do vědci z amerického státu Washington, kteří to prokázali pomocí speciálního počítačového softwaru. Muži zrakem zachytí a vyhodnotí pohyb rychleji než ženy, ale také mnohem pohotověji na něj reagují.

Ačkoli ne všichni muži předčí všechny ženy, většina mužů má reakční čas rychlejší o pětadvacet až pětasedmdesát procent ve srovnání s ženami. Také koordinace oka a ruky je lepší, proto muži předčí ženy ve sportech s míčem, při lovu či bojových uměních.

Extrémně pohotoví lidé mají častěji zvýšené riziko autistického spektra poruch a depresí. A to zřejmě vysvětluje to, proč jsou chlapci diagnostikováni s autismem čtyřikrát častěji než dívky.

„Výsledky jsme byli velmi překvapení. Měli jsme dosud jen velmi málo důkazů pro tak výrazné rozdíly mezi pohlavími,“ tvrdí profesor Scott Murray z University of Washington.

Mapa, nejlepší přítel muže?

Rozdílů mezi muži a ženami je samozřejmě celá řada. S některými se jako zástupkyně „slabšího“ pohlaví smiřujeme snáz než s jinými. Jenže evoluce to prostě zařídila tak, že v něčem vynikáme my, v něčem naši drazí mužové. Třeba takové čtení map. Ačkoli to neplatí bez výjimek, muži se ve své většině vyznají v mapě lépe než ženy. Centrum v mozku řídící tzv. spaciální orientaci v prostoru a navigaci se podle antropologů z Utahu u mužů vyvinulo mohutněji především proto, že museli v dávných dobách vyhledávat partnerky. Evolučně tak byla tato schopnost u nich podporována jako výhoda. Zatímco u žen jen jako postradatelná vlastnost navíc.

„Mezi nejkonzistentnější rozdíly u pohlaví, které nacházíme v psychologické literatuře, jsou prostorové vnímání a schopnost navigace, v obou kategoriích jsou muži lepší. V antropologické literatuře je jedním z nejkonzistentnějších rozdílů v chování mužů a žen vzdálenost, kterou urazí. Tento rozdíl podle všeho vysvětluje pozorované rozdíly ve schopnosti navigace a prostorového vnímání,“ říká profesorka Elizabeth Cashdan.

Muži, kteří mají výborné prostorové vnímání a schopnost navigace, mají v primitivních kulturách větší počet sexuálních partnerek a také větší počet potomků. Studie tak potvrdila evoluční zvýhodnění těchto vlastností u mužů kvůli větší reprodukční úspěšnosti. Navíc jedinci, kteří mají lepší navigační schopnosti, mají lepší geny, putují do vzdálenějších míst, kde své geny mohou opět šířit.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat