V prosinci na nákupy, na hory nebo k moři? Rozhodne babička!

07.12.2011 | Zajímavosti

Konec roku je výjimečný z mnoha důvodů. Tím největším je jistě přítomnost dvou svátků, při kterých se veřejný život v zemi doslova zastaví: o Vánocích i na Nový rok má volno ve stejnou dobu absolutně nejvíce lidí. Jak a kde tyto svátky tráví?

Na rozdíl od novoročních oslav jsou Vánoce svátky čistě rodinné. A protože v Česku čítá rodina  poměrně úzký okruh lidí (vezmeme-li základ státu čistě z ekonomické stránky, tak tuto „finanční jednotku“ rámuje vztah rodiče–děti), bývá Štědrý den poměrně komorní záležitostí.  

A kde má dárek babička?

Většina z nás ale do své rodiny počítá i babičku/dědečka, strýce/tetu a bratrance/sestřenici, i když s nimi nežije ani pod jednou střechou, ani z jedné peněženky. Setkává se s nimi párkrát do roka a Vánoce mezi těmito setkáními nechybějí. Nejčastější model je takový, že Štědrý večer tráví s dětmi (a vnuky) i babička, Boží hod a Štěpán jsou vyhrazeny rodinným návštěvám.   

Na Vánoce – chladný noce aneb Je to drahé?

Před dvaceti lety se trávily celé Vánoce doma, u příbuzných nebo na chalupě. Nikam jinam se nejezdilo – nebyly peníze ani možnosti. Dnes místo pobytu na Vánoce představuje oproti minulosti asi největší změnu. „Mohu potvrdit, že Vánoce tráví mimo domov, chatu i příbytek příbuzných stále více lidí“, říká Daniela Kahounová, vedoucí prodeje zájezdů společnosti E-TRAVEL.CZ. „A většina z nich míří za sluníčkem, tedy do zahraničí. Nejoblíbenějšími zeměmi jsou Kanárské ostrovy a Egypt, z exotických destinací potom Thajsko, Maledivy, Srí Lanka a Kuba,“ dodává Kahounová.

Co se týče cen, dají se zejména v zimě sehnat velmi zajímavé zájezdy. Týden v Egyptě se dá pořídit za 7000 Kč, ale u takových last minute akcí většinou zbývá jen pár míst. „Většinu zájezdů si klienti kupují v průměru týden dopředu, nejoblíbenější jsou 3* až 4* hotely v s polopenzí za zhruba 9000 Kč,“ vysvětluje Daniela Kahounová.

Silvestr? Hlavně zábava!

Na Silvestra se obrázek rodinné pohody mění:  rodinné konstelace střídají akce založené na bázi přátelství a kamarádství. Motem novoročních oslav není klid a mír, ale naopak hluk a zábava, a proto se babičky často uvelebí ve svém domově v křesle, zatímco „mladí vyrážejí ven“.

Místo silvestrovských oslav rovněž za posledních dvacet let doznalo velkých změn. Stejně jako  Vánoce tráví stále více lidí přelom roku v zahraničí, ale vedle moře preferují hlavně pobyty na horách a evropských městech

Oblíbenou destinací jsou opět Kanárské ostrovy a Thajsko, respektive rakouské a italské Alpy. Francie a Švýcarsko jsou vzhledem k vyšším cenám populární výrazně méně. V kurzu jsou ale opět horské chalupy a apartmány v tuzemsku. Očekává se, jejich popularita bude vzrůstat i vzhledem k tomu, že stále více lidí se snaží šetřit.

A konečně – shopping

Na dárcích ale lidé šetřit nechtějí. Díky nízké ceně letenek se vyplatí cestovat po Evropě letecky a hitem posledních let jsou eurovíkendy zasvěcené nákupům, pro které se vžil termín víkendová nákupní turistika.

Zájem je o adventní trhy ve Vídni, Norimberku či Drážďanech, kam se dá vyjet i na jeden den autobusem. Hitem posledních pár let je Londýn, který v drtivé většině průzkumů vychází nejlépe takřka ve všech směrech. Nejvíce se cení zásobovanost jeho obchodů, množství výprodejů a dobrá dopravní dostupnost. Největší zájem je ale stále o Paříž, kde vedle nakupování většina účastníků stihne navštívit i nejznámější památky. 






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude ve znamení harmonických vztahů. Pokud jste v partnerském vztahu, těšte se na spoustu pohodových chvílí plných porozumění a radosti. Single Berani mohou očekávat zajímavé setkání s někým, kdo je zaujme. Pozor vša... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

972 Příspěvků
Poslední příspěvek 18:57
384 Příspěvků
Poslední příspěvek 18:54
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat