Na co si dát pozor při výběru dovolené? Poradíme vám

23.07.2010 | Děti a rodina

Chystáte se na dovolenou, a ještě jste si nevybrali ani kam, a už vůbec netušíte s jakou cestovkou pojedete? Na co si dát při výběru zájezdu a cestovní kanceláře pozor, aby se neproměnila v noční můru?

Více než polovina Čechů jezdí na zahraniční dovolenou s cestovní kanceláří. Buď si koupí celý zájezd, nebo některou ze služeb (ubytování nebo letenka). Při výběru dovolené se však neřiďte jen cenou, ale dejte si pozor, o jakou cestovní kancelář se jedná. Poradíme vám, jak se vyhnout případným problémům.

Chtějte vidět certifikát o pojištění proti úpadku

To by vás mělo u cestovní kanceláře zajímat jako první. Jinak se vám může stát, že zůstanete v zahraničí bez prostředků, nebo ještě hůř, na dovolenou neodjedete vůbec, a ještě přijdete o peníze. Cestovní kanceláře mají většinou tento certifikát běžně vyvěšen na viditelném místě. Také na internetových stránkách cestovních kanceláří musí být umístěna kopie certifikátu o pojištění proti úpadku. Pro jistotu si jej ale můžete nechat předložit osobně. Na tomto certifikátu je uvedeno do kdy a u jaké pojišťovny je cestovní kancelář pojištěna proti krachu.

Zájezdy prodává kdekdo...

Zájezdy u nás organizuje a prodává i spousta nepojištěných subjektů. Např. jazykové školy nabízí jazykové pobyty v zahraničí, zdravotnická zařízení nabízí ozdravné pobyty u moře apod. Mnohé z nich mají i vlastní katalogy zájezdů či letáky, proto jsou velice těžko k rozeznání od cestovních kanceláří. V těchto případech ale proti úpadku chráněni nejste.

Nemáte nárok na jakoukoliv finanční náhradu, kompenzaci či reklamaci podle zákona o cestovním ruchu. Ze zákona totiž musí mít pojištění proti úpadku pouze držitel koncese na cestovní kancelář, ostatní nikoliv.

TIP Bety: Chystáte se na dovolenou? Šetřete svůj čas před odjezdem a sjednejte si cestovní pojištění z pohodlí domova přes váš počítač s Finance.cz.

V případě krachu se stará pojišťovna

Pokud jste si koupili zájezd u subjektu, který je pojištěn proti úpadku, tak se o své peníze bát nemusíte. Stejně tak se vám nestane, že v případě krachu cestovní kanceláře zůstanete v zahraničí na holičkách. V případě krachu se o vás totiž musí ihned ze zákona postarat příslušná pojišťovna a dopravit vás na náklady pojišťovny zpět do vlasti. Pojišťovna také vrátí peníze za nerealizované zájezdy či za nezrealizovanou část zájezdu.

Pokud se prodejce nedokáže nebo nechce prokázat platným certifikátem o pojištění proti úpadku, jděte zájezd koupit jinam. Jinak se vám výhodná cena zájezdu může šeredně nevyplatit.

Cestovní agentura nebo cestovní kancelář?

Jaký je mezi nimi rozdíl? Srozumitelné vysvětlení nabízí Asociace českých cestovních kanceláří a agentur na svých internetových stránkách: „V obecných rysech někdy cestovní kancelář nazýváme touroperátorem nebo organizátorem a cestovní agenturu dealerem nebo smluvním provizním prodejcem. Již toto názvosloví samo o sobě vypovídá o základním rozdílu.

Zájezd je vždy tvořen kombinací dvou a více služeb cestovního ruchu (ubytování, doprava atd.). Tento zájezd vždy sestaví a organizuje cestovní kancelář, která má řádné pojištění proti úpadku. Zakoupit jej však můžete i prostřednictvím cestovní agentury, která má uzavřenou smlouvu o provizním prodeji se zmíněnou cestovní kanceláří“.

Agentura pojištěna být nemusí, ale je dobré vědět kdo zájezd realizuje

I v případě koupě zájezdu přes cestovní agenturu (ta ze zákona nemusí být pojištěna proti úpadku), například na internetu, má prodejce povinnost uvést, která cestovní kancelář zájezd realizuje, abyste byli informováni, se kterou cestovní kanceláří pojedete, a zda-li je pojištěna. Zájezdem se podle českého zákona myslí kombinace 2 a více služeb. Takže pozor, když si koupíte jen letenku, tak to není zájezd a takový prodejce nemusí být pojištěn proti úpadku.

A na závěr trocha čísel. V loňském roce Češi absolvovali celkem 4,541 mil. zahraničních dovolených, z toho bylo 2,097 mil. realizováno formou koupě zájezdu a 274 tis. formou koupě ubytování nebo letenky u cestovní kanceláře. Zbytek dovolených si Češi zajistili individuálně.

Partnerem rubriky je web www.finance.cz 

 

.






Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

15 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:20
26 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:17
11 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat