15 rad jak bezpečně přežít slunečné dny

Slunce a nadprůměrné teploty nás podle meteorologů budou provázet po většinu prázdninových dní. Slunečné záření ale může být i nebezpečné, a to především pro děti. Poradíme vám, jak se před ním chránit.

Děti mají mnohem zranitelnější pleť, než dospělí. Vzhledem k tomu, že u nich není tvorba kožního barviva melaninu ještě dokonale vyvinutá, neumí si jejich kůže se slunečními paprsky poradit. Pokožka má navíc i tzv. paměťový efekt, což znamená, že si pamatuje každé spálení. A to pak může člověku v dospělosti přivodit velmi vážné zdravotní následky.

Děti do jednoho roku

U této věkové skupiny je pobyt na slunci v podstatě „zakázaný“. Vzhledem k tomu, že mají takto malé děti potíže s regulací teploty a snadno se přehřejí, je potřeba dbát na prodyšné oblečení.

Nikdy nezapomeňte na pokrývku hlavy. Přes poledne, od 11: 00–15:00, by neměly být venku vůbec. Sluneční paprsky procházejí i přes různé stínící prostředky, proto nezapomeňte kojence namazat krémem s ochranným faktorem 50.

Děti od 1 do 3 let

Tady jsou opatření podobná jako u předchozí věkové skupiny. Základem je ochranný krém, vzdušné oblečení a především dostatek tekutin. Pobyt na slunci v poledních hodinách omezit na minimum. Pokud se bude dítě koupat, nezapomeňte jej znovu namazat. I když někteří výrobci uvádějí, že jsou přípravky voděodolné, nespoléhejte na to.

Starší děti

Zdravé opalování prostě neexistuje. Takže opět platí vše výše uvedené. Naučte starší děti používat brýle s UV filtrem. Slunce může způsobit záněty spojivek či podráždění očí.

Co hrozí?

Nadměrné či nevhodné slunění může způsobit podráždění očí i pokožky. Některé problémy jsou patrné ihned, jiné až po několika letech. Spálení se projeví silným zarudnutím a bolestivostí kůže, otokem a v horších případech i puchýřky. U dětí i dospělých je potřeba sledovat především mateřská znaménka, zda nedochází ke změně jejich barvy, velikosti či struktury. Velká znaménka by neměla přijít do kontaktu se sluncem.

Úpal a úžeh

Obojí je způsobeno působením vysokých teplot na organismus a projevují se zvracením a bolestmi hlavy. Úpal je způsoben přehřátím organismu, například v autě, místnosti… Úžeh je podráždění mozkových blan slunečním zářením. Prevencí je dostatek tekutin, střídavé ochlazování (koupání), pokrývka hlavy a zvlhčování vlasů zvláště u dětí.

Alergie na slunce

U lidí s citlivou kůží se může vytvořit sluneční alergie. Ta se projevuje výsevem svědivých pupínků a bolestivostí.

Zásady pobytu na slunci:

• Krém na opalování je nutné nanést s předstihem. Minimálně 20 minut před pobytem na slunci. Nechte jej pak pár minut vsáknout do kůže, teprve pak dítě oblékněte.
• Po koupání naneste krém znovu. Nespoléhejte na jejich voděodolnost. I když se děti nekoupou, nanášejte jej několikrát denně.
• Ochranný faktor by měl být na začátku sezony 50, Pak můžete postupně snižovat až na 20. Nižší nepoužívejte ani v našich zeměpisných šířkách.
• Pozor, aby se krém nedostal do očí a nezpůsobil podráždění. Na rty používejte speciální tyčinky s ochranným faktorem. Nezapomeňte natřít i uši. Na nos aplikujte krém častěji.
• Pokrývku hlavy by děti neměly sundávat ani ve vodě. Stejně tak i sluneční brýle.
• Naprostou nutností je pravidelný a dostatečný pitný režim. Denně by mělo dítě vypít 2 litry tekutin, dospělý aspoň 3.
• Pokud je to možné, buďte i u vody ve stínu, ale pozor, i přes mraky prochází sluneční záření.
• Na opalovacích krémech nešetřete. Ideální je jej koupit v lékárně, případně si najít testy výrobků.
• Mezi 11:00–15:00 hodinou byste neměli být na slunci vůbec. To platí nejen pro děti, ale i pro dospělé.
• Pokud užíváte léky, zjistěte si, zda s nimi můžete na slunce. U mastí a krémů je tento problém ještě větší. Kůže je po jejich aplikaci velmi citlivá a má nulovou toleranci vůči slunci.
• Po opalování a večerním koupání nezapomeňte ošetřit kůži speciálními přípravky po opalování.
• V létě jezte hlavně lehkou stravu. Velkou část jídelníčku by měla tvořit zelenina a ovoce.
• Pokud jste u vody několik dní, je dobré mít s sebou tričko, se kterým bude chodit i do vody. Předejdete tak spálením kůže.
• I když výrobci uvádějí životnost opalovacích krémů několik let, je dobré jej po sezoně vyhodit. Vzhledem k tomu, že jej vystavujete vysokým teplotám, například když jej nosíte denně na pláž, nemusí být následují rok jejich ochrana 100%.
• Pokud se u dítěte vyskytnou po slunění nějaké potíže, například nevolnost či zvracení, jděte okamžitě do stínu. Základem je ochlazování organismu, klid a dostatek tekutin.






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

V tomto týdnum budeš velmi aktivní a energický. Mars, tvůj vládce, k tobě pusobí silně a budou tě ovládat silné touhy a ambice. Zaměř se více na své cíle a věnuj se jim zcela vášnivě. Tvůj odhodlání a energie bude silná, takže pok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

6 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
19 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
87 Příspěvků
Poslední příspěvek 1.5.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat