Zažíváte často pocit déjà vu? Nejste sami

26.10.2018 | Zajímavosti

Přijedete na dovolenou do cizí země a najednou máte dojem, že jste tam už byli. Někoho vám představí a vy jste přesvědčení, že dotyčného odněkud znáte. Povídáte si s kamarádkou a najednou máte dojem, že předem víte, co řekne v příští větě. Je vám to povědomé? Nejpravděpodobněji zažíváte deja vu.

Zvláštní, jako bych to už někdy…

Deja vu (psáno správně déjà vu) znamená francouzsky „již viděno“. Tento pocit přepadne alespoň jednou za život každého z nás. Člověk se s takovou situací myšlenkově poměrně složitě vyrovnává. Je si vědom, že situaci skutečně zažívá poprvé, avšak silný dojem, že je mu známá, si nedovede racionálně vysvětlit.  Lékaři se tímto jevem zabývají již velmi dlouho. Odpověď proč a za jakých okolností deja vu vzniká, však zatím nenalezli.

Vzhůru do oblak

Lékaři samozřejmě zkoumají spíše mozkové pochody a samotné reakce, než aby přemýšleli, zda má deja vu hlubší význam, než je propojení neuronů v naší hlavě. Zkrátka jsou nohama na zemi.

Pocitem deja vu se ale zabývají i esoterici nebo astrologové. Ti jsou přesvědčeni o tom, že duše v noci opouští svoji fyzickou schránku, cestuje po světě a žije vlastním životem. Nad ránem se pak navrací s vlastní zásobou zážitků. Když se v průběhu života zážitek duše shodne s některým, který právě prožívá vaše tělesná schránka, zareaguje právě pomocí deja vu.

Jindy zase tvrdí, že jde o pozůstalé zážitky z minulých životů. Zda je na tom ale něco pravdy se můžeme jen domnívat.

Psychologové mají teorii založenou na nekoordinované spolupráci očí a mozku. Jinými slovy, odmítají jakýkoli náznak, že by tento pocit měl pocházet s odpoutávání duše od těla či minulého života.

Jsou to záhady

Ve své podstatě se ještě nikomu nepodařilo skutečně dokázat, na jakém principu je prožitek deja vu založen a proč vzniká. Podle průzkumů se však ukazuje, že mnohem častěji prožívají tento pocit lidé, kteří jsou nadprůměrně inteligentní. Mohlo by to souviset s tím, že u inteligentních jedinců častěji, než u jiných, dochází k dráždění jedné z částí mozku – hippokampu. Jestli má tato část mozku skutečně přímou spojitost se spouštěním deja vu však neprokázali.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

4 Příspěvků
Poslední příspěvek 1:18
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:59
8 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:50

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat