Husí kůže je projevem dobré psychiky a kreativity

Vědci z Oxfordské univerzity se rozhodli srovnat vlastnosti lidí, kteří snadno mají husí kůži na živém koncertu či při jiné emočně silné aktivitě. A z výsledků je jasné, že jedinci zažívající často husí kůži jsou v lepší fyzické kondici, mají dobré mentální zdraví a pozitivní nastavení mysli, k tomu všemu jsou to lidé častěji tvořiví a umělecky založení.

Podle psychologů z Oxfordské univerzity je husí kůže dobrá pro celkovou duševní pohodu, protože její zažívání vyvolává příjemné pocity, pozvedá náladu a pozitivně ladí myšlení.

Experimentální srovnání osob zažívajících husí kůži s těmi, kteří ji nemají téměř nikdy, provedli doktoři Robin Murphy z Oxfordské univerzity a Matthew Sachs z Harvardovy univerzity.

„Fenomén husí kůže nás zajímá už mnoho let, příležitost testovat osoby v reálném prostředí nám poskytla dost potravy k přemýšlení… Důkazy naznačují, že plně se spojit s živou zábavou a zažívat u toho husí kůže může mít vliv na celkovou pohodu a dobrou náladu,“ míní experimentální psycholog doktor Robin Murphy.

Lidé zažívající často husí kůži jsou také empatičtější a přístupnější druhým. A mezi jejich koníčky patří především tvůrčí činnosti.

Empatie versus stres

Samozřejmě výše popsané výsledky neříkají, že lidé, kteří na husí kůži netrpí, nejsou empatičtí. Jistou míru této lastnosti má v sobě prakticky každý. Ovšem pozor na stres! Pokud jsou totiž lidé ve stresu, většinou se chovají velmi lhostejně vůči okolí. Kanadští vědci zjistili, že za sníženou schopností empatie ve stresovém prostředí můžou zřejmě stresové hormony, které odpojují mozková centra důležitá pro vcítění se do druhých.

Jeffrey Mogil z McGillovy univerzity v Montrealu zkoumal účinky stresu na empatii u hlodavců. Jednu část vystavil stresu, druhé podal lék metyrapon, který blokuje účinky stresových hormonů. Po jeho podání byla zvířata mnohem vnímavější vůči utrpení jiných příslušníků svého druhu než ve stresujícím prostředí bez metyraponu.

Biochemické změny související se vznikem stresu jsou prevencí emocionální nakažlivosti u zvířat,“ tvrdí profesor Jeffrey Mogil. Ačkoli je u člověka empatie vlastností nejen vrozenou, ale také ovlivněnou společností a výchovou, objevy této a dalších podobných studií mohou vysvětlovat to, proč jsou lidé pod silným stresem méně vnímaví vůči svému okolí.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Vejce s bylinkovou solí

(26 hlasů)

Ovesná kaše přes noc

(1 hlasů)

Tousty k snídani

(41 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat