Příliš mnoho vědců příliš publikuje články a ničí image vědy

Nikdy na světě nebylo tolik vzdělaných lidí, jako je dnes. A nikdy nepůsobilo tolik vědců publikujících odborné články. Nikdy v minulosti nebyly tyto odborné články tak rychle a v takové míře překládány a předkládány veřejnosti. To vše ale ústí v chaos a v očích veřejnosti, která nechápe skutečné zákony vědy – kritické zhodnocení a ověřitelnost, se z vědeckých poznatků stávají nevěrohodné bláboly. Tvrdí to profesor Gianfranco Pacchioni ve své úspěšné knize „Nadprodukce pravdy“.

Kolik článků vydáš...

Tu v anglickém titulu The Overproduction of Truth vydává Oxfordská univerzita. Profesor Pacchioni působící v oboru materiálové chemie poukazuje na fakt, že dnes publikuje příliš mnoho vědců. I těch, kteří nepatří mezi nejuznávanější odborníky.

Navíc jsou rychle publikovány i studie přinášející jen předběžné a „vědecky průkazně“ neověřené výsledky. Takže veřejnost se o nich dozví dříve, než je stihne někdo kriticky čili vědecky ověřit.

Pokažená image

Když je pak vyvrátí, výsledek je opět publikován s tím, že to, co jeden vědec zveřejnil před časem, vlastně neplatí. Veřejnost neschopná orientovat se v tom, co je relevantní (důležité a vědecky platné) a co nepodstatné, začne vědce podezřívat z nevěrohodnosti. Trochu právem. Věda sama se tím ale kompromituje a kazí si image.

„Věda jako taková se do problémů nedostala, protože přední vědci stále vytvářejí výjimečnou vědu a mění svět, v němž žijeme. Ale obraz vědy ve společnosti může být poškozen, věda se může stát v očích veřejnosti méně podstatnou a důležitou, protože lidé, kteří nemají odborné znalosti, jsou vystaveni velkému množství informací, v nichž se těžko orientují a neumějí v nich rozlišit dobré od špatného a podstatné od nepodstatného. V italském originále se má kniha jmenovala jinak: Scienza, quo vadis?, což znamená, kam kráčíme? Protože si myslím, že současný směr by mohl vést k poškození image vědy ve společnosti,“ uvedl profesor Pacchioni v rozhovoru pro deník DW.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

V tomto týdnum budeš velmi aktivní a energický. Mars, tvůj vládce, k tobě pusobí silně a budou tě ovládat silné touhy a ambice. Zaměř se více na své cíle a věnuj se jim zcela vášnivě. Tvůj odhodlání a energie bude silná, takže pok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

17 Příspěvků
Poslední příspěvek 22:52
190 Příspěvků
Poslední příspěvek 22:49
8 Příspěvků
Poslední příspěvek 21:18

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat