Konec kávy? Většina kávovníku je ohrožena vyhynutím

Milovníci kávy budou možná za svůj nápoj vbrzku platit vysoké částky, nebo se budou muset smířit s nepravidelnou dodávkou kávových zrn. Podle botaniků a ekologů je totiž produkce kávy ohrožena a v tomto století vymře až šedesát procent všech druhů kávovníku včetně arabiky. Mohou za to změna klimatu, nová houbová onemocnění a škůdci.

Podle botaniků z britských Královských botanických zahrad máme na světě 124 druhů kávovníku. Z nich pětasedmdesát je na hranici vymření. Mezi nimi je i divoká odrůda arabiky, která pochází z Etiopie a z níž bylo roubováno šedesát procent všech kávovníků světa produkujících kávové boby pro globální trh.

Pěstitelé kávy z celého světa si stěžují na velké odumírání kávovníkových keřů kvůli rostoucím teplotám vzduchu a novým onemocněním a škůdcům. Ceny kávy proto porostou.

„To, na co teď upozorňujeme, je, že šedesát procent už je obrovské číslo a poslední varování. Pro tak významnou světovou komoditu je to skutečně alarmující zvonění. Přijít o jakýkoli divoký druh je tragédie, ať už je to pták nebo rostlina nebo zvíře, je to špatné. Ale když do toho započtete sklizeň, která podporuje živobytí sta milionů lidí jen v produkci kávy, a dále ceny kávy v obchodech a kavárnách, je to už enormní záležitost,“ míní doktor Aaron Davis v rozhovoru pro deník The Telegraph.

Škoda pro tělo i duši

Život bez kávy si neumí představit většina lidí. Navíc v současnosti už víme, že tento nápoj představuje studnici prospěšných látek pro naše zdraví! Jenže nejen tělu káva prospívá, podle všeho umí doslova pohladit i po duši.

Podle poslední americké studie uskutečněné Harvardovou univerzitou může káva skutečně pomoci lidem, aby se ve svém životě cítili mnohem šťastnější. Její účinky jsou dokonce tak slibné, že tamní vědci připouští souvislost mezi kofeinem a nižším počtem sebevražd. Jaká je denní doporučená dávka, jež má navodit pocit té největší psychické pohody? Prý dva až čtyři šálky, doporučují harvardští experti. Jak ke svému převratnému „objevu“ vlastně došli?

Hodně překvapivé a nadějné závěry výše zmíněné studie vlastně vzešly z přezkoumání několika předchozích výzkumů, do nichž bylo zahrnuto celkem 40 tisíc mužů a více než 150 tisíc žen. Odborníci se zaměřili na životní styl respondentů, jejich stravovací návyky i náchylnost k depresím. Po dlouhých letech bádání, kdy se data průběžně shromažďovala a analyzovala, vědci přišli s jasným poselstvím.

Podle nich je aromatický povzbuzovač stejně účinný jako běžně předepisovaná antidepresiva, neboť už po pár doušcích stimuluje centrální nervový systém k větší produkci neurotransmiterů v mozku, konkrétně pak noradrenalinu, serotoninu a dopaminu. Přesně z tohoto důvodu vám pak vypitý šálek přivodí dobrou náladu i pozitivní přístup, takže vlastně funguje jako zaručený „prášek na nervy“.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Kuře na paprice

(4 hlasů)

Boloňská omáčka

(2 hlasů)

Pstruh s rajčaty a tymiánem

(5 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat