Zastudena louhovaná káva nemá tolik antioxidantů jako ta vařená

Je lahodnější a má často až květinovou či ovocnou chuť. Zastudena louhovaná káva se připravuje několik hodin macerací kávy ve vodě mající pokojovou teplotu. A třebaže je vyhledávána pro svou delikátní chuť, z hlediska zdraví prospěšných účinků se té vařené nevyrovná. Varem se totiž do roztoku dostává mnohem více fenolických antioxidantů. A neplatí také, že studená varianta je zásaditější než horký nápoj.

Zjistili to chemici z Univerzity Thomase Jeffersona a Filadelfské univerzity. Podle nich sice oba nápoje mají podobné pH, ale ten vařený je mnohonásobně bohatší na antioxidanty.

Právě zastudena louhovaná káva se doporučuje lidem, kteří si stěžují na to, že je vařený nápoj příliš kyselý. To je ale podle autorek mýtus. Oba nápoje mají téměř shodné pH.

„Káva obsahuje spoustu antioxidantů, pokud ji tedy pijete ve střídmém množství, výzkumy dokazují, že může zdraví prospívat. My jsme zjistily, že zastudena louhovaná káva není v ničem lepší a že ta vařená obsahuje mnohem více antioxidantů,“ tvrdí autorky, profesorky Niny Rao a Megan Fuller.

Zelené zlato

Velmi oblíbená je v poslední době u stále většího množství milovníků kávy také káva zelená. Mnozí si myslí, že se jedná jen o nezralá zrna kávy, což je pořádný omyl. Jedná se totiž o sušená semena kávovníku zbavená pergamenové slupky. Díky tomu, že jde o kávu nepraženou, zachová si zelený zázrak všechny zdraví prospěšné látky, které pak můžete čerpat z každého doušku. A co vám vlastně přinese?

Zelená káva v sobě ukrývá jedno velké tajemství – kyselinu chlorogenovou, což je silný antioxidant. Čím je produkt kvalitnější, tím vyšší má podíl této kyseliny. Jen tak pro představu – tradiční černá káva jí obsahuje něco mezi 3–6 procenty, zatímco ta zelená téměř 40 procent. Je tedy jasné, že na antioxidačním poli nemá konkurenci! Zelené barvivo zase zmírňuje srdeční bolesti, reguluje krevní tlak, pomáhá při únavě i stavech vyčerpanosti, ale spolehlivě zabírá i na oční onemocnění.

Tento trochu netypický kofeinový nakopávač celkově povzbuzuje organismus, zvyšuje koncentraci, regeneruje svalstvo, prokazatelně čistí tělo od nežádoucích toxických látek a zpomaluje proces stárnutí. Také působí jako prevence cukrovky i kardiovaskulárních chorob, snižuje riziko výskytu žlučových kamenů a podporuje krevní oběh. Navíc potlačuje chutě k jídlu, což jistě přivítá každý, kdo je právě ve fázi hubnutí.






Celkem 7 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Tacos s lososem

(2 hlasů)

Kapr se zeleninou

(3 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat