I při spánku slyšíme. Můžeme se tak naučit i cizí jazyk

Švýcarští vědci zkoumali chování mozku během hluboké fáze spánku. Ví se, že tato je zásadní pro konsolidaci paměti a také obnovu sil celého organismu. Oni ale prokázali, že i v této fázi spánku uši vnímají zvuky a jsou schopny se naučit cizímu jazyku.

Autoři z Bernské univerzity vytvořili umělá slova neexistujícího jazyka. Spárovali je s německými ekvivalenty a přednášeli je v hluboké fázi spánku pokusným osobám. Ty si po probuzení správně vybavily, které slovo reprezentuje německý ekvivalent.

Žádná náhoda

Psychologové použili slova Schlüssel (klíč) a Elefant (slon) a vytvořili jim varianty tofer a guga. Pokusným osobám dvojice opakovali v hluboké fázi spánku.

Po probuzení se jich ptali, které ze slovíček reprezentuje něco velkého a které něco malého. Odpovědi byly správné v tak vysoké míře, že to odporuje náhodě.

Aktivní i během spánku

„Bylo zajímavé, že se jazyková centra v mozku a hippokampus – významný uzel paměti v mozku – aktivují během hlubokého spánku a naučí se nová slova, protože tyto mozkové struktury zprostředkovávají učení nových slovíček v bdělém stavu,“ míní doktor Marc Züst z Bernské univerzity.

V hluboké fázi spánku se posilují nervová spojení, v nichž jsou uloženy nově nabyté informace. Proto je tato fáze spánku tak důležitá pro proces učení. Nicméně vědci se domnívali, že je to fáze, kdy je člověk jakoby uzavřen do sebe a moc nevnímá okolí. To ale experiment vyvrací.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Nový horoskop Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat