Čím větší strach z Boha, tím úspěšnější je společnost

Výsledky výzkumu mezinárodního týmu evolučních psychologů, antropologů a religionistů vysvětlují, proč je v Česku tak vysoká míra korupce. Jako sekulární společnost jsme se dávno přestali bát trestající božské autority. Z rozsáhlé studie vědců z Harvardovy univerzity, Institutu Maxe Plancka a dalších prestižních vysokých škol vyplývá, že čím více se jakákoli kultura na světě bála trestající nadpřirozené autority, tím férověji její členové jednali, tím blíže spolupracovali a tím více celá společnost prosperovala a rostla.

Vyplývá to z analýzy patnácti různých kultur v rámci několika náboženství včetně buddhismu, křesťanství, hinduismu, animistických náboženství a uctívání mrtvých předků.

Soudržnost ze strachu

Z analýzy je zřejmé, že prosperita společnosti, její soudržnost i ve velmi početných populacích a větší spolupráce mezi členy společnosti pozitivně souvisejí se strachem z trestající božské autority.

Tým autorů z patnácti prestižních univerzit světa provedl experimentální hry s 2228 osobami patnácti různých kulturních prostředí a různých systémů víry i bezvěrců.

Korupce bez autorit

Výsledky publikované v prestižním vědeckém časopise Proceedings of the Royal Society B odhalují, že největší korupce kvete tam, kde lidé nevěří a kde se žádných autorit neobávají. Jednají sobecky, nečestně a rozkládají tím společnost.

Ačkoli se z krátkodobého hlediska může takové chování jevit prospěšné pro jedince, z dlouhodobého znamená krizi a zánik dané kultury.

„Čím více se lidé obávají trestajícího boha, tím spíš jednají férově a čestně… Tyto závěry podporují ideu, že kulturní evoluce nadpřirozených činitelů v trestající a dohlížející bohy, kteří se starají o mezilidské normativní chování, mohla hrát roli v nástavbě spolupracujícího kruhu za hranicemi příbuzenských skupin a zájmů lokálních skupin,“ tvrdí autoři.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Croissanty s vanilkovým krémem

(38 hlasů)

Brusinková čokoláda

(24 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Nový horoskop Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat