Léky na znecitlivění by mohly z mozku vymazat traumata či fobie

Španělští vědci tvrdí, že látky potlačující v člověku vnímání bolesti – tzv. anestetika – můžou umrtvovat nejen fyzickou tkáň, ale také psychické bolesti. Podle jich výzkumů je možné pomocí anestetik léčit také některá traumata a fobie. A lékem má být přitom přípravek, který nadužíval a jímž se předávkoval Michael Jackson v den své smrti – propofol.

Propofol se běžně používá jako anestetikum při chirurgických operacích. Vědci z Madridu ale zjistili, že po jeho podání mají lidé mnohem větší problém vybavit si bolestivost traumatické vzpomínky či jiného zážitku z minulosti.

Naděje pro pacienty

Zdá se tak, že by propofol bylo možné použít při psychoterapeutické léčbě posttraumatické stresové poruchy či chorobného strachu.

Není to přitom první studie, která poukazuje na to, že vznik a trvání fyzické a psychické bolesti mají v mozku podobný základ.

Zároveň neuropsychiatři hledají také náhradu za léčbu tzv. elektrošoky, které se používají k přepojení mozku a mazání některých těžkých emočních vzpomínek, které lidé nejsou schopni překonat.

Vzpomínka bez emocí?

„Co bylo zajímavé na účincích propofolu v našem experimentálním výzkumu, je to, že byl tento účinek vysoce zaměřený jen na emoční složku vzpomínky,“ tvrdí doktor Bryan Strange z Polytechnické univerzity v Madridu. Propofol tedy neoslaboval paměť, schopnost vybavit si zážitek z minulosti, ale pouze schopnost vybavit si bolestivost dané vzpomínky.

Jeho tým cílně použil propofol u pacientů, kteří během psychoterapie byli navedeni k tomu, aby si vybavili bolestivý zážitek z minulosti. Pod vlivem anestetika ale byla emočně bolestivá složka vzpomínky mnohem slabší, pacient už nebyl schopen bolest tohoto zážitku znova prožívat tak intenzivně.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat