Crossfit vyhledávají narcisové. Introverti raději plavou a jezdí na kole

Psychologové z Chicaga se zaměřili na typologii osobnosti podle druhu cvičení, které si lidé volí ke zlepšení zdraví, zvýšení kondice a úpravě fyzického vzhledu postavy. Právě typ osobnosti dost ovlivňuje motivaci k pohybu, přičemž v čase epidemie obezity a civilizačních chorob je motivace ke zlepšení kondice populace klíčová.

Ze studie vyplývá, že společenští lidé vyhledávají především sportovní hry a třeba také crossfit. Tomuto typu cvičení se ale věnují nejvíce lidé zaměření silně na svůj vzhled, kteří mají narcistické rysy osobnosti.

Jinými slovy, když míří člověk na crossfit, patrně je nejen společenský, ale především mu jde o sociální propojení s druhými prostřednictvím soutěživosti a uznání. Lidé věnující se crossfitu chtějí především skvěle vypadat, nejen být zdraví, ale navíc se u procesu dosahování svalnaté postavy chtějí ukazovat před druhými a také s nimi v tom soutěžit.

Volba sportu podle osobnosti

Doktorka Allyson Box z University of Illinois rozdělila skupinu osob podle toho, jakému cvičení se věnovaly. Vytvořila pět základních okruhů: 1) crossfit, 2) skupinový trénink (jóga, walking, zumba apod.), 3) aerobní cvičení (běh, plavání jízda na kole), 4) posilování s činkami a stroji, 5) kolektivní sporty a atletika.

„Řada lidí, která začíná cvičit, neví, jaký typ pohybu zvolit. Často se tak může stát, že si zvolí disciplínu, která je v rozporu s jejich zájmy, stylem a typem osobnosti, což dost oslabuje motivaci opakovaně se pohybovat a tohoto životního stylu se držet,“ vysvětluje důvod svého výzkumu doktorka Box.

Kde leží motivace

Soutěživost, úzké vztahy a uznání druhých jsou motivací pro navštěvování crossfitu, kolektivních sportů a skupinových typů cvičení.

Všechny osoby ve všech pěti skupinách byly motivovány zdravím, osoby věnující se posilování a sportovním disciplínám ale byly motivovány hlavně překonáváním sebe sama.

Jedinci navštěvující crossfit byli nejsilněji zaměření nejen na svůj vzhled, ale byli také skupinou, u níž nejvíce záleželo na tom, zda si pohyb užívají a zda dokážou překonat sami sebe. Uváděli také nejčastěji, že jim jejich sport pomáhá zbavit se stresu.

Překvapení na závěr

Překvapením studie bylo, že výběr disciplíny nijak nezávisí na tom, jestli je člověk extrovert nebo introvert. Autoři očekávali, že skupinovým cvičením a crossfitu se budou věnovat spíš extroverti, zatímco posilování či plavání (neskupinovým aktivitám) spíš introverti.

To ale neplatilo. Mezi fanoušky crossfitu bylo tolik introvertů jako extrovertů, stejně to platilo o běhu či atletice.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Veselá omeleta s jarní cibulkou

(22 hlasů)

Snídaňové muffiny

(12 hlasů)

Jarní snídaně s ředkvičkou

(23 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

33 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat