Posilujte i v důchodu. Snížíte riziko předčasné smrti

Ačkoli jsou posilovny zaplněny především mladými lidmi a s činkami se předvádějí hlavně muži, měli by se chopit železa a posilovacích strojů především senioři. Brazilští vědci jsou dalším týmem světa, který prokázal pozitivní vztah mezi posilováním svalů a nižším rizikem předčasného úmrtí. A platí, že čím starší je člověk a čím více posiluje, tím vyšší má šanci dožít se sta let.

Tým z Ria de Janeira sledoval čtyři tisíce osob ve věku od čtyřiceti do pětaosmdesáti let, z čehož dvě třetiny tohoto vzorku populace tvořili muži. U všech sledovaných osob po dobu šesti let platilo, že čím více posilovali a čím měli silnější svaly ve vyšším věku, tím vzácněji jim hrozilo předčasné úmrtí z jakékoli příčiny.

Nešlo přitom ani tak o sílu svalu, ale spíš o jeho energii a schopnost výkonu. Tedy lépe na tom byli ti, kteří nejenže dokázali uzvednout rukou těžké závaží, ale především ho zvedli rychle a energicky.

„Lékaři by měli zvážit měření energičnosti svalového pohybu a sílu svalů u všech starších pacientů. Měli by však také doporučovat silový trénink. Vstát z židle ve vyšším věku nebo kopnout do balónu vyžaduje více svalovou energii než svalovou sílu. A my jsme teď dokázali, že svalová energie silně souvisí s mortalitou na jakékoli příčiny,“ prohlásil profesor Claudio Gil Araújo z Ria de Janeira na kardiologické konferenci v Portugalsku.

Pomoci můžete i vy

Že pohyb prospívá i seniorům nejspíš není zas až tak šokující zjištění. Je zkrátka jasné, že může být odpovědí na více problémů, s nimiž se současná společnost potýká, než bychom si ještě před pár desetiletími mysleli. Ovšem stále častěji se také ukazuje, jak důležitý je kontakt s okolím a jak zhoubně nejen na starší lidi působí osamění.

To, že senior tráví většinu času odděleně, nebo ve společnosti podobně starých vrstevníků, skutečně může ovlivnit jeho zdraví, tedy aspoň podle studie z Kalifornské univerzity v San Francisku. Její autoři zjistili, že 23 % dospělých, kteří byli osamělí, zemřeli v průběhu šesti let. K tomu samému došlo jen ve 14 % případů, a to u seniorů, kteří měli kontakt se svojí rodinou. Rozdíl devíti procent není zanedbatelný!  Vědci také zjistili, že 43 % dospělých nad 60 let se cítí izolovaně, nepotřebně a deprimovaně. Závěr je tedy jednoznačný.

Osamělost hraje obrovskou roli v lidském utrpení, zejména u starších lidí, a může vést k lékařským problémům, jako je deprese, kognitivní pokles, a dokonce i kardiovaskulární onemocnění. Separace staršího člověk od rodiny jednoznačně přispívá k jeho brzkému úmrtí. Jestli tedy chcete prodloužit svým rodičům či prarodičům život, najděte si i přes své závazky chvíli čas na to, abyste s nimi promluvili a věnovali jim pozornost. Podpoří je to emocionálně i fyzicky, i kdyby se mělo jednat jen o telefonní hovor dvakrát týdně. Všichni z této „maličkosti“ budete mít prospěch! A pokud navíc seniora sem tam vezmete na výlet, nebo ho požádáte o nějakou laskavost, třeba cennou radu, budete se vy i on cítit mnohem, mnohem lépe.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Jarní snídaně s ředkvičkou

(23 hlasů)

Omeleta s banánem

(13 hlasů)

Hruškové lívanečky

(29 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat