Muži a bohatí nejčastěji přeceňují své vlastní schopnosti

Nejednou člověk zaslechne, že dnes není podstatné něco skutečně umět, ale pouze se tvářit se, že něco člověk umí. A hlavně! Umět tento dojem prodat. Sociologové a psychologové z Londýnské univerzity tvrdí, že za to můžou Američané, a především velmi bohatí muži.

Obecně vzato muži lžou mnohem častěji než ženy o svých skutečných schopnostech a snaží se tvrdit, že jsou schopnější, než ve skutečnosti jsou. Mezi národy jsou v tomto největšími mistry Američané. A celkově v populaci platí, že čím bohatší je člověk, tím je sebevědomější, i když mnohdy naprosto neschopný.

Vymyšlené znalosti

Tým vědců z Londýna a Austrálie provedl experimentální výzkum u několika národů světa. Osob různých socio-demografických vlastností se ptal na to, jak dobře ovládají na stupnici od jedné do pěti šestnáct různých matematických jevů.

Přitom tři z oblastí byly smyšlené a neexistující – řádné číslovky, spojovací poměr a oznamovací zlomky. A světe div se! Našlo se tolik expertů, kteří tyto nesmysly ovládají dokonale.

„Tito jedinci projevují nadměrné sebevědomí ve výši svého vzdělání a schopnostech řešit problémy,“ uvádějí autoři.

Výhoda do života?

Nejvíce těchto jedinců je ze všech sledovaných národů mezi Američany, dále mezi muži mnohem více než mezi ženami. Ale platí také, že čím je člověk bohatší, tím větší sebevědomí ve svých schopnostech a vzdělání má. Ačkoli je třeba úplně nekompetentní.

„Má to poměrně významné využití pro praxi, třeba jak vést pohovory a vyhodnocovat výkony jednotlivých osob,“ míní autorka doktorka Nikki Shure v rozhovoru pro Washington Post.

Lidé, kteří mají přehnané sebevědomí o svých schopnostech, toho využívají nejen při pracovních pohovorech, ale třeba při jednání s politiky a úřady.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat