Štíhlí lidé vnímají obézní jako méně chytré a podřadné

Navzdory tomu, že jsou lidé s nadváhou a obézní ve společnosti dlouhodobě stigmatizováni, epidemie obezity roste. Jedinců z normálních postavou v populaci ubývá, ale to neznamená, že by byli k obézním tolerantnější. Naopak. Psychologové z Liverpoolu byli šokováni výsledky průzkumu, z nichž vyplývá, že čím štíhlejší je člověk, tím pravděpodobněji jednice s nadváhou a obezitou považuje za méně schopného, méně evolučně vyvinutého a podřadnější lidskou bytost.

Podle odborníků je to znepokojující především proto, že lidé s nadváhou a obézní právě kvůli předsudkům a pocitům méněcennosti častěji upadají do bludného kruhu přejídání se a nepohyblivosti, což je vede k ještě silnější obezitě.

Postava versus vyspělost

Vědci z University of Liverpool předkládali patnácti stovkám osob z USA, Británie a Indie fotky různých postav, které oslovení jedinci měli hodnotit podle svého názoru od jedné do stovky podle toho, jak si myslí, že jsou lidé na obrázku lidsky vyspělí. Sto bylo maximálně vyvinutá a vyspělá lidská bytost, nula se rovnala něčemu blízkému zvířeti.

Dotyční pak v další části testu měli rozhodovat, jestli peníze věnují raději na pomoc obézním, nebo na pomoc týraným zvířatům. U všech dotazovaných byla změřena výška a váha a určen index tělesných proporcí.

Paradox a nesmysl

Jedinci, kteří spadali do kategorie normální postava a podvýživa, hodnotili jedince s nadváhou a obézní menším počtem bodů než lidé, kteří sami měli nadváhu či obezitu. Určovat lidskou vyspělost a evoluční vyvinutost podle postavy je paradox a nesmysl. Ale přesto platilo, že čím štíhlejší člověk byl, tím méně bodů dával obézním. V druhé části testu také platilo, že čím štíhlejší byl člověk, tím spíš přispěl raději na týraná zvířata než na léčbu obézních.

„Tohle je jedna z prvních studií, která dokazuje, že obézní lidé jsou očividně odlidšťováni. Tato tendence považovat obézní jedince jako méně lidské bytosti podtrhuje míru stigmatizace obezity,“ uvedl jeden z autorů výzkumu doktor Eric Robinson z University of Liverpool.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

33 Příspěvků
Poslední příspěvek 22:18
2 Příspěvků
Poslední příspěvek 21:06

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat