Máte řidičák, ale za volant nesednete. Nejste jediní

28.06.2019 | Zajímavosti

Provoz na silnicích rok od roku houstne a řidiči jsou stále agresivnější. To je jeden z důvodů, proč se mnoho „svátečních“ řidičů bojí sednout za volant svého vozu a raději dá přednost hromadné dopravě. Jsou ale i tací, kteří svůj blok nedokážou překonat, i kdyby měli objet jen prázdné parkoviště, přestože autoškolu úspěšně zvládli a jsou majiteli řidičského oprávnění. Řadíte se mezi ně?

„Musíš jezdit!“

„Autoškolu jsem dělala v osmnácti, tedy hned, jak to bylo možné. Auto jsem ale neměla a neřídila jsem osm let, než jsme s manželem pořídili rodinný vůz. Přestěhovali jsme se na vesnici a náš syn nastoupil do školy ve městě. Nebyla jiná šance, než ho denně vozit autem. Když ale došlo na lámání chleba, přepadla mě šílená panika a já nebyla schopná sednout za volant,“ vypráví Iveta (27)

Většina aktivních řidičů podobné pocity nechápe. Jezdit autem je pro ně stejně přirozené, jako chodit pěšky a často radí, abyste se takzvaně „vyjezdili“. To je bezpochyby nejúčinnější řešení, jak překonat své obavy. Jenže co když prostě víte, že to nezvládnete, a strach z řízení vygumoval všechno, co jste se v autoškole naučili?

Terapeutické programy

Řešením, jak překonat úzkost, která vás za volantem dostihuje, mohou být terapeutické programy, které cílí na řidiče, kteří se z různých důvodů nemohou odhodlat k usednutí za volant.

Jde o dvoudenní soustředění, při kterých vám školitel vysvětlí jak správně zkontrolovat vozidlo před jízdou, jak nastavit sedačku, zrcátka, oživí vám umístění jednotlivých ovladačů a tlačítek, která k jízdě budete potřebovat, a připraví vás na samotnou jízdu.

Naučí vás také uvolňovacím technikám při stresových momentech, nasimulují řešení křižovatek a jiných dopravních situací a v neposlední řadě vám pomohou zvládat techniku řízení a parkování tak, abyste se dokázali soustředit na okolní dění a ne na jednotlivé úkony, které provádíte.

Kondiční jízdy

Nebojte se také využít kondičních jízd za spolujízdy s někým zkušenějším, který vám bude v případě, že se dostanete do úzkých, radit. Vyrazte někam za město, kde budete mít klid a vyhnete se hustému provozu.

Kondiční jízdy také umožňuje většina autoškol. Jejich kurzy se zaměřují nejen na obecnou problematiku řízení, ale nabízí i možnost kurzů zaměřených na parkování, jízdu po městě atp.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Omeleta s brokolicí

(26 hlasů)

Vaječná frittata se slaninou

(19 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Nový horoskop Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat