Domácnost bez obalu: Naučte se šetřit planetu

27.06.2019 | Zajímavosti

Plastové obaly, které naprosto neúměrně a mnohdy bezdůvodně používá drtivá většina populace, zamořují naši planetu extrémní rychlostí. Přestože se o tomto problému mluví čím dál více, lidé jsou přesto schopni uložit koblihu v obchodě do sáčku jen proto, aby ji za dvě minuty mohli sníst a sáček vyhodit. Naučte se šetřit svoji peněženku i naši planetu tím, že si budete nosit nádoby vlastní.

„Tašku? Díky, nechci.“

Samozřejmě že potřebujeme nákup z obchodu nějak odnést, od toho se ale prodávají tašky látkové, síťové, nebo dokonce stylové nákupní košíčky, které lze používat opakovaně. Přesto to nestačí, aby lidé přestali produkovat odpad z jednorázových igelitových tašek, které si zakoupí na pokladnách obchodů. Přestože jsou igelitky prezentovány jako recyklovatelné, na jejich likvidaci je potřeba mnoho energie a strojů, které samy o sobě ekologické nejsou. Neznamená to, že když ji pohodíte v lese, do pár let se zlikviduje zcela bezpečně sama.

Papír to moc nezachrání

Z tohoto důvodu se teď častěji přistupuje k prodeji tašek papírových. Ty jsou sice schopny se bezpečně rozložit, jejich výroba je však závislá na likvidaci stromů, které jsou pro náš život důležitější než to, v čem odnesete svůj nákup. Nehledě na to, že jsou těžší než ty igelitové, přeprava tedy vyžaduje více energie a tím i vyšší spotřebu neekologických paliv. Pokud tedy v dobré víře nakupujete dražší papírové tašky namísto igelitových, přírodě tím příliš neprospějete.

Plaťte méně

Věděli jste, že třetinu ceny samotného výrobku tvoří jeho obal? Někteří obchodníci už to vědí, a proto vznikají obchody, kde si jinak, než do vlastních nádob nenakoupíte. Dokonce i některé drogerie nabízejí možnost stáčených pracích a mycích prostředků. Výhodou takového nákupu je jeho levnější pořízení, jelikož se vyhnete nutnosti platit za obaly, které po spotřebování stejně vyhodíte. Bohužel jich v současnosti není tolik, kolik by bylo potřeba. Doufejme, že se situace brzy změní.

Jak pomoci?

Chcete-li přírodě trochu ulevit, pořiďte si látkovou tašku, kterou budete nosit u sebe, když půjdete nakoupit. Nekupujte papírové kapesníky, když můžete mít látkový, podporujte bezobalové obchody a vyhledejte si nějaký v blízkosti svého bydliště. Ovoce a zeleninu nebalte do igelitových sáčků, a pokud máte doma kvalitní pitnou vodu, investujte raději do přístroje na výrobu sody, čímž snížíte spotřebu plastových lahví. Nezapomínejte, že i malá pomoc se počítá.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat