Ženy si skutečně lépe pamatují, co se kdy řeklo a kam se co schovalo

Epizodická paměť uchovává v mozku informace o událostech zahrnující fakta o času, prostoru a emocích. Patří do ní také autobiografická paměť, která ukládá vzpomínky na osobní zážitky během. Tyto informace jsou posilovány emocemi, které hrají důležitou roli při znovuvybavení. Ženy mají výrazně lepší epizodickou paměť než muži. Ti tak většinou prohrají hádku, která se týká toho, co se kdy a kde řeklo, kde se ukrývá nějaký předmět a kteří lidé byli na večírku a jak se tam chovali.

Epizodickou paměť přitom negativně ovlivňují deprese, zhoršuje se s věkem a je také silně oslabena v případě, že člověk nedostatečně spí. Ženy jsou o něco lepší ve vybavování si senzorických vzpomínek, třeba vůní či zvuků. A také si lépe pamatují obličeje.

„Naše výsledky dokazují, že v epizodické paměti mají ženy jistou výhodu a že se tato výhoda ještě liší podle toho, jaké druhy informací se mají pamatovat,“ tvrdí doktor Martin Asperholm z Karolinska Institutet ve Stockholmu.

Orientace v prostoru

Abychom mužům nekřivdili, tak muži narozdíl od žen vynikají prostorovou orientací a s tím má většina žen velké problémy. Muži jsou zkrátka mnohem lepší v pamatování si prostorových informací, takže se většina mužů lépe orientuje v cizím městě a snadněji najde cestu zpět k zaparkovanému vozu.

Ačkoli existují rozdíly mezi oběma pohlavími, odborníci varují, že jsou patrné pouze ve velkém vzorku a při zprůměrování. Mezi muži jsou totiž jedinci, kteří mají výbornou epizodickou paměť, mezi ženami zase ty, které mají výbornou prostorovou orientaci a paměť.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat