Bláznivé osobní zásady

03.09.2021 | Zajímavosti

Také máte své pevné osobní zásady, kvůli kterým si okolí klepe na čelo? Každý člověk na světě nějaké ty zásady má a je to tak správně. Důvody, proč si lidé vytvářejí svoje vlastní pravidla, jsou různé, důležité však je, že nám pomáhají přežít se sebou samými.

Od pravidel k pověrám

Někteří z nás své zvyky převzali od svých předků, jiní si je vytvořili v průběhu vlastního života. Zásady mají lidé skutečně rozmanité, důvod proč si je však tvoříme je nutkavá potřeba organizace. Je vcelku jedno, zda jde o systém urovnání hrnečků v polici nebo pravidlo ponechání posledního sousta na talíři. Pravidelnost zvyklostí, které máme, nám pomáhá udržet řád v našich životech a domácnostech a podvědomě nás uklidňuje. Jinými slovy, pokud něco opakujeme zas a znovu, přichází pocit uspokojení, který v plnění našich zásad vyhledáváme.

Jinak je to v případě pověr. Ty naopak vyvolávají pocit respektu a dávají nám šanci vyhnout se obavám z neštěstí. Příliš pověrčiví lidé to v životě moc jednoduché nemají. Ačkoli dodržují pravidla, která jim pomáhají vyhnout se případné smůle, žijí v neustálém strachu, což může vést k nejrůznějším psychickým poruchám, depresím, panickým stavům a úzkostem. Tedy být zásadový a být pověrčivý jsou dvě velmi odlišné vlastnosti.

Někdy je to legrace

Jak už jsme řekli v začátku našeho článku, určité zvyky má každý člověk. Někteří mají zásady skutečně úsměvné.

Vždy když jdu na toaletu jinde než doma, všímám si, kterým směrem je otočený toaletní papír. Pokud je na držáku nesprávně, prostě ho otočím, nemůžu si pomoct. Dělám to na návštěvách u přátel, v restauracích i hotelích,“ popisuje sympatická Eva (36).

Jsou ale také případy, kdy zásadovost hraničí s pedantstvím.

„S manželem to není jednoduché. Lpí na tom, aby jídlo bylo na stole přesně v poledne, když tomu tak není, je zle! Jednou jsem se zpozdila o čtvrt hodiny, protože mi nechtělo v troubě dojít maso. Manžel se sebral a šel se najíst do blízké restaurace. Když se vrátil, do večera mi vysvětloval, že je to pro něj důležité a nesmí to být jinak. Nejhorší na tom je, že to vyžaduje i tehdy, jdeme-li na oběd k přátelům. Unavuje mě to,“ říká smutně paní Květa (54).

Nic se nesmí přehánět

Mít několik vlastních zásad, i když jsou možná pro ostatní nepochopitelné, není nic špatného. Koneckonců je to jedna z vlastností, které činí člověka originálním. Čeho je však moc, toho je příliš a není žádnou výjimkou, že lidé, kteří přehnaně lpí na svých zvycích, trpí nedostatkem přátel nebo přišli o partnera v důsledku přehnané zásadovosti. Nikdy proto nenuťte ostatní dělat to, co je zvykem pro vás.  

Zdroj: názor autora, Květa Dolanská, Eva Světlá, https://www.onmycanvas.com/daily-good-habits-to-have/







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat