Plešatost jako daň za život ve velkoměstě

Nechcete přijít o vlasy a toužíte po husté kštici? Pak se odstěhujete z velkého města na venkov s čistým vzduchem. Vzkazují vědci z Jihokorejské republiky, kteří s těmito závěry přišli na sympozium dermatologů v Madridu. Podle nich totiž běžné látky obsažené v exhalátech aut a kouře továrních komínů urychlují odumírání vlasových folikulů a vypadávání vlasů.

Město jako příčina

Přitom podle autorů působí zhoubně velmi běžně se vyskytující látky ve vzduchu měst a kolem továren. Tyto látky snižují hladinu čtyř klíčových bílkovin, které jsou zodpovědné za růst vlasů a jejich udržování. A zvyšování koncentrace znečištění přímo souvisí s rychlostí řídnutí vlasů. Čím více znečišťujících látek, tím řidší vlasy.

„Náš výzkum se změřil na to, co se děje, když jsou buňky u báze vlasových cibulek vystaveny běžným látkám znečišťujícím ovzduší měst,“ tvrdí autoři z Jižní Koreje.

Nejhůře přitom na zdraví vlasů působí nanočástice vylučované do ovzduší dieselovými motory. Snižují hladinu bílkovin beta-kateninu, cyklinu D1, cyklinu E a CDK2. Ty jsou zodpovědné za zdraví vlasových cibulek, jejich správnou funkci a růst vlasů.

A jak růst vlasů podpořit?

Nepodceňujte jídelníček

Říká se, že jsme to, co jíme. A přestože tato věta celý proces podstatně zjednodušuje, je bez debat pravdivá. Péče o vlasy a vlasovou pokožku totiž opravdu začíná u toho, co jíte. Základem je tedy strava bohatá na ovoce, zeleninu, bílé maso a ryby. Pro vlasy prospěšné potraviny jsou poté konkrétně například sójové produkty, brokolice, fazole, ořechy, játra, pohanka, rýže, avokádo, vejce či skořice.

Jednoduše řečeno, váš jídelníček by měl být pestrý, vyvážený a skládat by se měl z co nejčerstvějších potravin. Naopak, omezit je třeba průmyslově zpracované potraviny, které tělu nedávají nic dobrého, a jejich užitek je nulový.

Pomoc zvenčí

Potraviny však nemusíte jen konzumovat. Z některých z nich totiž můžete udělat i masky na vlasy v pohodlí domova. Účinná je například maska z vajec a zeleného čaje. Tyto dvě suroviny jednoduše smíchejte, naneste na vlasy a nechte alespoň půl hodiny působit pod ručníkem. Při vymývání si ovšem dejte pozor na to, aby voda nebyla moc teplá. Vejce by se tak mohlo srazit a z vlasů byste jej poté dostávali podstatně hůř.

Obdobně působí i maska na vlasy z kávy. Přelijte namletou kávu vodou, sceďte a ponechejte si k užitku jen lógr. Ten poté můžete smíchat například s medem a se skořicí. U skořice ovšem velmi opatrně, ne každý ji na pokožce hlavy snese. Nechte působit opět alespoň 30 minut a poté spláchněte. Pokud se vám nepovede dostat z hlavy všechna zrníčka kávy, nezoufejte. Ze suchých vlasů je poté hravě vyčešete.

Zrychlený růst vlasů a tvorbu nových vlasů zaznamenáte i po pravidelném používání ricinového oleje. Pár kapek můžete přidat do výše zmíněných masek nebo i do vašeho oblíbeného šamponu. Ostatně také vhodně zvolená kosmetika, která je určena pro obnovu vlasů, vám může ke krásným a hustým kadeřím výrazně pomoci.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

7 Příspěvků
Poslední příspěvek 16:26
2 Příspěvků
Poslední příspěvek 16:14

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat