Talent ani IQ nejsou předpokladem úspěchu, jediná vytrvalost ano

13.11.2019 | Zajímavosti

Psychologové z Pensylvánie se pokusili zjistit, jaké osobnostní vlastnosti vedou k tomu, že člověk v životě uspěje. Ať je to studium, kariéra či sport, nejsou nejdůležitější nadání a inteligence. Jediná vlastnost, která skutečně pozitivně souvisí s úspěchem je vytrvalost. Když chybí těm nejinteligentnějším a nejnadanějším, nedosáhnou takových úspěchů jako méně talentovaní, kteří však vynikají právě schopností jít stále dál.

Platí to přitom jak ve sportu a fyzické zdatnosti, tak ve studiu a intelektuálním snažení. Vyplývá to z výsledků studie studentů vojenské akademie, kteří musejí vynikat svou fyzickou kondicí i inteligencí, aby studium dokončili.

Podle psychologů z University of Pennsylvania nezaručí studentovi vojenské akademie úspěch ve fyzicky náročném výcviku pohybový talent na počátku studia, ale ani úspěch v akademických výsledcích vyšší IQ a lepší vstupní testy.

IQ versus odhodlání

Jinými slovy, studenti, kteří vynikali v testech fyzické zdatnosti na počátku studia nebyli nutně těmi, kteří zdárně dokončili náročný fyzický výcvik. A studenti, kteří vynikali v IQ a měli vyšší skóre v přijímacím řízení nebyli nutně těmi, kdo úspěšně složili závěrečné vědomostní zkoušky. Pouze studenti, kteří na počátku studia vynikali v testech vytrvalosti (neboli odhodlání), dokončili studium o padesát procent častěji. Podle autorů se sice výzkum zabýval studenty vojenské akademie, výsledky budou mít ale platnost také na obecnou populaci.

„Každý z nás má svou vlastní výzvu a svůj vlastní cíl. Ale klíčová je vytrvalost, ať už jde o matku samoživitelku či otce samoživitele, kteří pracují na plný úvazek a studují po nocích, nebo kadety vojenské akademie,“ míní profesor psychologie Michael Matthews.






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

4 Příspěvků
Poslední příspěvek 1:18
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:59
8 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:50

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat