Vánoce ve stylu zero waste: Poradíme vám jak na to

08.12.2019 | Zajímavosti

Sníte o bílých Vánocích? Že spíš o zelených? Pokud si chcete vánoční období užít, zaměřit se zejména na čas prožitý se svými blízkými a Vánoce pojmout více v souladu s naší planetou, přinášíme několik tipů, jak na to. Ekologie, recyklace či zero waste přístup je stále větším trendem a s trochou kreativity si Štědrý den užijete, aniž byste zatížili své domovy hromadou nových, často nepotřebných, věcí.

Známe to všichni. Nejpozději několik týdnů před Vánocemi začneme uvažovat, čím letos překvapit své blízké, jaké dárky pořídit, abychom je co nejvíce potěšili. Přemýšlíte také o tom, jak snížit množství odpadu, který během svátků vyprodukujeme? Inspirovat se můžeme jak u našich babiček, tak naopak v moderních ekologických postupech, které dovedou využít odložený a nepotřebný materiál. Přinášíme několik tipů, jak letošní Vánoce pojmout „zeleněji“.

Dárky s příběhem a myšlenkou

Vánoce mají být především o lidech a společně stráveném čase. Zkuste se zamyslet nad tím, co opravdu vaši blízcí rádi dělají, a dárek jim ušijte na míru. Možností je nespočet, od dárků hmotných až po ty nehmotné, které neprodukují žádný odpad. Milovnice kosmetiky možná ocení znovupoužitelné odličovací tampony, cestovatelé bambusové nádobí, milovníci psů poukaz na podporu útulků či výchovu asistenčního psa, sportovce potěší permanentka do oblíbeného fitness centra. Zajímavým tipem na dárek mohou být zážitky, dnešní doba nabízí mnoho možností – můžete věnovat lístky do divadla, na koncert, letenky, wellness pobyty nebo třeba poukaz na únikovou hru, u které spojíte rodinné síly. Pokud máte v rodině vášnivé čtenáře, ale nechcete podporovat hromadění knih, zkuste zakoupit členství do knihovny.

Jestli i přesto toužíte druhé obdarovat něčím, co jim zůstane, zamyslete se, zda nejste schopni například něco sami vyrobit. Pokud si na to netroufáte, podpořte svým nákupem někoho kreativního a v nejlepším případě také lokálního. 

Ekologická celá rodina

Přemýšlíte, jak svou snahu o udržitelnější přístup k životu naučit další členy rodiny? Připravte pro ně výbavu na nákupy. Pokud si troufáte, zkuste ze staré záclony ušít sáčky na ovoce a zeleninu, z nenošené košile látkovou tašku. Není šití váš kamarád? Možností, kde koupit sáčky a plátěné tašky se zajímavým motivem je nespočet.

Tipy na balení a zdobení

Dárek už máte, teď ho jen zabalit. Nabízí se několik možností – od radikálních jako nebalit vůbec až ke kompromisu – balit, ale udržitelněji. Můžete recyklovat obaly z minulých let, znovu využít nastřádané dárkové taštičky, použít přírodní stuhy, provázek nebo to, co doma najdete. Pamatujte, že lesklé mašle patří k nejobtížněji recyklovatelným a mohou uvolňovat nebezpečné látky.

Naše babičky dárky balily například do novin, obyčejného balicího papíru nebo využívaly zbytky látek, které měly vždy v zásobě. Pokud vám přijde hnědý papír moc nudný, můžete jej ozdobit vlastními razítky, sušeným ovocem, perníčkem nebo třeba větvičkou. Mnoho dárků jde přendat do sklenic, různých tubusů, starých krabic. Na drobnější dárky, například šperky, můžete využít ořechovou skořápku. Fantazii se meze nekladou. Samozřejmě, pokud obdarováváte poukazy, můžete je pěkně graficky zpracovat, rozeslat e-mailem a o balení se nemusíte vůbec starat.

Zdravé světlo, jedlé ozdoby a zapůjčený stromeček

Co se týká samotné výzdoby domova, většina z nás si neumí Vánoce představit bez světýlek. Využijte ozdoby s LED diodami, které nejenže déle vydrží, ale jejich provoz je levnější. Pořídit si můžete svíčky z včelího vosku ideálně od lokálního včelaře, které dokreslí domácí atmosféru, a navíc zvládají při hoření čistit vzduch. Na ozdobu stromku si usušte plátky pomerančů a jablek, nachystejte skořici, perníčky, natrhejte si červené bobuloviny, vyrobte si ozdoby z větviček.

V případě, že přemýšlíte o typu vánočního stromku, věděli jste, že si jej můžete půjčit? Opravdu si z vás nechceme dělat srandu, ale i „živý" vánoční stromeček si můžete zapůjčit! Je to určitě ekologičtější varianta než umělý stromek, který k nám putoval přes půl zeměkoule.

Třiďte odpad

Pravděpodobně i při sebevětší snaze o minimalizaci odpadu nakonec nějaký stejně vznikne. Zkuste se zamyslet, jak jej zrecyklovat. Pokud dostanete dárek zabalený v klasickém barevném papíru, nedávejte od něj ruce pryč, že to doma nechcete, ale opatrně balíček rozbalte, sundejte štítky a použijte papír další rok znovu. Pokud nemáte doma prostor na skladování, najděte si nejbližší modrý kontejner a odneste papíry tam. Samozřejmě nezapomínejte třídit ani ostatní materiály.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:40
7 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:00
20 Příspěvků
Poslední příspěvek 13:39

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat