Digitální předsevzetí: Třetina lidí chce trávit méně času u obrazovek

15.01.2020 | Zajímavosti

Více než 40 % uživatelů by chtělo v roce 2020 změnit svůj digitální životní styl. Dávají si proto digitální předsevzetí. Podle průzkumu by nejvíce lidí chtělo především omezit čas strávený u obrazovek svých zařízení. A zároveň jak zabezpečit choulostivá data?

Nezvaní hosté

V minulém roce jsme mohli sledovat, jak se do centra pozornosti kyberzločinců dostala osobní data uživatelů. V porovnání s rokem 2018 stoupl počet krádeží hesel o celých 60 %. Hackeři také například kradli přístupové údaje k online účtům – zaměřili se především na stránky s pornem a obsahem pro dospělé.

Vlivem těchto i dalších událostí nabyla více než polovina internetových uživatelů (56 %) dojem, že není možné dosáhnout v současném digitálním světě úplného soukromí. Třetina jich pak pochybuje o tom, jak si mohou komplexně zabezpečit své online soukromí. Není proto velkým překvapením, že se pro tento rok rozhodlo 42 % uživatelů upozadit klasická předsevzetí „musím zhubnout a žít zdravěji“ a raději se zaměří na svůj digitální svět. Průzkum ukázal, že lidé chtějí dosáhnout lepšího chování na síti a vyšší bezpečnosti prostřednictvím jednoduchých předsevzetí a řešení – začnou používat silnější hesla nebo se pokusí snížit úroveň kybernetického stresu.

Digitální předsevzetí

Hlavním cílem digitálních předsevzetí se ukázalo být navýšení ochrany soukromí a dat. Provedený průzkum ale zároveň odhalil, že se lidé chtějí zaměřit na celou řadu oblastí. Předně by chtěli zkrátit čas, který tráví u obrazovek svých digitálních zařízení. K tomuto kroku se se začátkem roku rozhodlo přistoupit 29,1 % respondentů.18,3 % jich také nechce usínat se svým chytrým telefonem či tabletem na nočním stolku. Tato čísla tak potvrzují stoupající zájem o digitální detox. Čtvrtina respondentů si chce také pravidelně zálohovat svá data a uklidit plochu svých počítačů. V předsevzetích se také objevil Facebook, kde by 11,2 % uživatelů chtělo vymazat ze seznamu svých přátel ty uživatele, se kterými se nikdy neviděli osobně.

Jak udržet digitální informace v bezpečí?

  1. Všechna zařízení, která používáte pro online transakce (online bankovnictví nebo nakupování na e-shopech), pravidelně aktualizujte a vybavte je účinným bezpečnostním řešením.
  2. Pro všechny vaše online účty používejte unikátní silná hesla.
  3. Zkontrolujte nastavení ochrany osobních údajů a omezte šíři toho, co veřejně sdílíte a co vidí i neznámí uživatelé.
  4. Zablokujte aplikace a funkce, které nepoužíváte.
  5. Zablokujte možnost sledování polohy vašeho zařízení a pravidelně promazávejte cookies.
  6. Zadejte svoji e-mailovou adresu do služby „Have I Been Pwned“, kde se dozvíte, jestli vaše heslo uniklo, čímž by váš účet mohl být vystaven nebezpečí.

Metodologie průzkumu: Průzkumu se zúčastnilo 2000 respondentů z Evropy starších 18 let. Průzkum provedla výzkumná agentura Arlington Research v prosinci roku 2019.






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:40
7 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:00

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat