Čmeláci unesou nektar o hmotnosti osmdesát procent vlastní váhy

Čmeláci jsou nejvýkonnější opylovači naší přírody. Dokážou totiž pracovat i při teplotách, kdy jsou ostatní včely zkřehlé a neschopné pohybu. Ale nejen to. Tito blanokřídlí úderníci navštíví mnohem více květů a umějí do sebe nasát nektaru, který váží jako osmdesát procent jejich vlastní tělesné hmotnosti. Navíc jsou energeticky mnohem efektivnější.

Jakmile se čmelák nasaje do maximálního objemu svých zásobníků, přepne do ekonomického módu a létá s minimálními výdaji energie přepočteno na přenášenou hmotnost.

Člověk má problém přenést osmdesát procent své váhy i na velmi krátkou vzdálenost. Většina z nás něco takového vůbec neunese. Oslové dokážou nést na delší vzdálenost šedesát procent své hmotnosti. Ale čmeláci dokážou letecky přepravit na velkou vzdálenost – vztaženo k jejich tělesným rozměrům – osmdesát procent své hmotnosti.

„Při letu spalují cukr z nektaru, takže měřením jeho množství před odletem do hnízda a po přistání zjistíte, kolik paliva spálili během letu,“ tvrdí autorka doktorka Susan Gagliardi z University of California.

Energetický paradox

Zajímavé ale je, že čmeláci tak trochu vytvářejí paradox energetiky. Čím jsou těžší, tím efektivněji létají. A naopak, čím jsou lehčí, tím více plýtvají energií.

„Čím jsou naloženější, tím ekonomičtěji létají, to nedává žádný smysl v lidském chápání energetiky,“ dodává spoluautorka doktorka Stacey Combes.

Význam čmeláků

Čmeláci jsou významnými opylovači, podle průzkumů jsou 50x výkonnější než včely, což rozhodně nechceme snižovat důležitou roli včel. Oba tito zástupci hmyzí říše jsou pro zahradníky a zemědělce nepostradatelní. Dokonce ve velkých sklenících, kde se pěstují rajčata a papriky, mají dodnes čmeláci své místo a dalo by se říct, že patří mezi klíčové zaměstnance.

Rozdílů mezi včelou a čmelákem je hned několik. Když pomineme jejich vzhled, tak čmeláci jsou věrní svému místu neboli teritoriu, pokud mají v okolí dostatek nektaru, nelétají zbytečně daleko. Oproti tomu včely, raději podstoupí delší let pro hojný nektar řepky, než aby si všimly jetele, který mají doslova „pod sosáčkem“. Čmeláci také létají i v chladnějším počasí, proto jsou také podstatnými opylovači jahodníků, které kvetou časně z jara.

Chov čmeláků není žádnou novinkou a můžete si je pořídit i vy. Lze zakoupit čmeláčí královnu i již malá čmeláčí hnízda, která můžete umístit na balkoně nebo na své zahrádce.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat