Zpříjemněte si čekání čtením, snižuje to agresivitu

Čekání u většiny lidí navozuje nepříjemné pocity. Mnozí tak znají různě podrážděné jedince v čekárnách, z nichž někteří se začnou předbíhat a jiní na to reagovat velmi agresivně. Agresivitu přitom zvyšuje abstraktní myšlení, zatímco konkrétní ho snižuje. To je také důvod, proč se mladí lidé uklidňují civěním do mobilů. Pomoci ale může také četba knihy či sledování televize. To vše patří do říše konkrétního myšlení a čas díky němu plyne rychleji.

Abstraktní myšlení

Naopak abstraktní myšlení podporuje vnímání, že čas plyne pomaleji. A navíc přispívá k negativním postojům vůči čekání. Abstraktní myšlení posiluje uvažování nad tím, že je čekání marněním času, že je to nespravedlivé vůči našemu já, že je to nedocenění naší hodnoty apod. Naopak konkrétní myšlení se odehrává ve sféře idejí méně se vztahujících k já. Uvažujeme pak tak, že čekáme na schůzku proto, že člověku ujel spoj a není to jeho vina, že lékař řeší vážný případ a nesnaží se zbytečně protahovat vyšetření apod.

Izraelští psychologové provedli experimenty, v nichž lidé různě dlouhou dobu čekali na schůzku. Sledovali jejich chování v několika nastaveních a také monitorovali pomocí dotazníků jejich myšlenky, jestli byly spíš abstraktní, nebo spíš konkrétní.

S délkou čekání roste agresivita

Ze studie vyplývá, že s délkou čekání roste agresivita u čekajících. Ale pokud je navíc čekání podpořeno abstraktním myšlením, agresivita se dostaví dříve. Naopak podpora konkrétního myšlení – sledováním televize, četbou, sledováním mobilu – snižuje agresivitu, a to i při dlouhém čekání.

Pokud je však lidem odebrán mobil a nemají možnost si jeho pomocí krátit čas, pak mladí lidé do pětatřiceti let začnou být agresivní rychleji než starší ročníky. A to proto, že bez chytrého telefonu zcela ztrácejí schopnost myslet konkrétně, myslí výlučně abstraktně a uvažují nad čekáním jako nad negativním jevem, který ubližuje jejich individualitě.

„Určitou část každodenního života trávíme čekáním, bohužel čekání může podporovat agresivní tendence. My jsme dokázali, že abstraktní myšlení ovlivňuje to, jak vnímáme, že je čekání dlouhé. To může ovlivnit agresivitu. Například do čekáren u lékaře či na úřadech je dobré instalovat televize s konkrétními informacemi a tím odpoutat pozornost od čekání,“ vysvětluje doktorka Dorit Efrat-Treister z Ben-Gurionovy univerzity v Negevu.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude pro tebe zvláště silný v oblasti tvé kreativity a emocionálního výrazu. Soustřeď se na sebeobjevování a nauč se ocenit své vlastní umělecké schopnosti, i když se ti zdají méně zkušené než ostatních. Buď s... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat