Mladá generace nerozumí zastaralým gestům

Když si dáte k uchu ruku se skrčeným prsteníčkem, prostředníčkem a ukazováčkem a nataženým malíčkem a palcem, snažíte se jinému člověku na dálku nonverbálně naznačit, že si později zavoláte? Pokud ano, pak byste měli vědět, že tohle gesto je zastaralé. A prozrazuje, že jste hodně dříve narození. Mladí lidé gestu zřejmě neporozumějí, protože neznají stará telefonní sluchátka. Mladí lidé stejné gesto vyjádří přiložením roztažené ruce k uchu, ta totiž připomíná chytrý telefon. Gesta se generačně pozměňují, varují vědci, a při nonverbální komunikaci je na to potřeba myslet. A třeba také při hraní pantomimy.

Paradoxně ve starším člověku přiložení dlaně k uchu s nataženými prsty může znamenat, že se dotyčnému chce spát a jde si lehnout, nikoli že hodlá telefonovat. Jenže mladí prostě nerozumí gestu zobrazujícímu starý tvar sluchátka drátového telefonu.

„Mladší generace nebudou vědět, co takové signály znamenají. Telefonní budky a staré aparáty zmizely… Lidé používají chytré telefony, mají jiný tvar a drží se jinak,“ vysvětluje profesor lingvistiky Vyvyan Evans v rozhovoru pro deník The Telegraph.

Další gesta, která vymírají

Podle něj tak dnes vymírají třeba i taková gesta jako stoč okýnko v autě – pomocí krouživého pohybu rukou. Dále vystavte mi účet – psaním prsty jedné ruky na dlaň druhé. Nebo dotaz na to, kolik je hodin – poklepáním ukazováčku jedné ruky na zápěstí druhé. Málo pochopitelné pro mladou generaci je rovněž gesto, při němž si mneme palec o ukazováček a prsteníček. Takové solení znamenalo dříve peněžitou hotovost.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Berane, týden 15. pro tebe v roce 2024 znamená úžasnou změnu nálady a energie. Zplanetárního hlediska se Mars, tvůj vládnoucí a pozitivní planeta, pohybuje do tvého znamení na začátku týdne. Toto přináší zvýšený po... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

30 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:47
3 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
3 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat