Pro lidskou psychiku jsou barvy něco jako terapie

Potřebujete dodat odvahu? Chybí vám energie, klid či motivace? Podívejte se na něco červeného, modrého nebo oranžového!

Český spisovatel, publicista a dramatik Adolf Hoffmeister kdysi řekl, že svět každého je zbarven barvou jeho očí. Samozřejmě nic proti tomu, ale ať už jsou ty vaše modré, zelené či hnědé, dokáží rozlišit až deset milionů odstínů. Váš svět je tedy mnohem barvitější! A jaký má tohle všechno vliv na vaši psychiku, nebo dokonce zdraví?

Terapie s tradicí

Barvy se k uzdravování používaly již ve starověku. A moc dobře se vědělo, proč. I dnešní psychologové připouští, že každý odstín má svůj specifický terapeutický účinek, což nám umožňuje podílet se na vlastním procesu léčení. Kterou barvou se dá zvýšit energie nebo zlepšit nálada?

Červená nejen pro povzbuzení

Věděli jste, že pohled na červenou působí jako nevýslovný doping, protože se při něm uvolňuje adrenalin? Zároveň roste chuť k jídlu, takže pokud jste ve fázi hubnutí, červené se raději vyhněte pěkně velkým obloukem. Na druhou stranu probouzí sexualitu a zlepšuje fyzický výkon, zatímco podněcuje smělost při těžkém rozhodování.

Modrá pro klid a relax

Modrá na náš systém působí chladivě a relaxačně, přičemž má antiseptický účinek, domnívají se lidoví léčitelé. Ti také tvrdí, že dokáže zmírnit průběh onemocnění, a to hlavně u dětí. Využívá se také k probouzení intuice, zatímco tlumí pocity osamělosti a působí proti migréně.

Oranžová jako zdroj optimismu

Oranžová je barvou radosti a moudrosti. Bývá spojována s emocionálním zdravím, neboť pomáhá osobám, jež prožívají depresi. Celkově pak revitalizuje, podporuje družnost a stejně tak i empatii. Zlepšuje i komunikační dovednosti. To si přímo žádá o vyzkoušení, nemyslíte?

Žlutá, blaho pro mozek

Žlutá barva stimuluje mentální schopnosti, a to včetně paměti a koncentrace. Dále dodává sebedůvěru a obnovuje vnitřní rovnováhu. Nesporné účinky má prý i na metabolismus a trávení, ovšem pokud se jí obklopíte, zatočíte i s únavou a nechutí pracovat.

Zelená proti bolesti

Zelená je nejrozšířenější barvou na planetě. Vyvažuje energie a harmonizuje nervovou soustavu. Je úzce svázaná s nadějí, regenerací i pocitem bezpečí. Rovněž působí kompenzačně při vysokém krevním tlaku a zmírňuje bolest jakéhokoli původu.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

4 Příspěvků
Poslední příspěvek 1:18
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:59
8 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:50

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat